Лекарите излязоха на протест срещу монопола на НЗОК

Над 150 лекари и медицински работници протестираха час и половина пред НЗОК "За здравето и оцеляването на нацията" с искане незабавно да се отменят всички методики за финансиране и разпределение на дейностите в касата, както и за оставката на шефа й Пламен Цеков. Протести имаше и пред районните здравни каси. В нито една голяма столична болница не са изплатени напълно средствата за януари.

Обратно в новината

Коментари - Лекарите излязоха на протест срещу монопола на НЗОК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бяха закрити болници в провницията и хората останаха без здравеопазване. Не може държавното финансиране да гарантира някакво ниво на здравеопазване на всички граждани и в същото време да осигури ПЕЧАЛБА на часните болници.

Огромни нови ЧАСТНИ болници никнат като гъби. Защо държавното здравно осигуряване да е длъжно да ги финансира? Да си направят частни фондове и да си се финансират. Защо трябва да смучат от държавата? Също като хотелиерите в Банско. Настроиха огромни билдинги без да питат никой, а сега държавата трябвало да им осигурява писти. Откъде са им ПАРИТЕ за цялото това строителство?

Abu Talib

НЗОК.Като чете човек съкращението, се създава впечатление, че някаква си там каса осигурява здравето на българите.Струва ми се, че досега, никоя каса или банка не е могла да излекува когото и да било - по целия свят.

НЗОК е паразитна структура и трябва да бъде ликвидирана. Питам се за кой ли път какво прави МЗ. Аман от от измислени структури като агенции, комисии, комитети, каси и какви ли не.

Какво се карате? Борисов даде парите на свиневъдите за прасетата, да ги гледат..... плати със здравните ни вноски да гледат прасета! Как си представяте Меркел, с парите за образование на германците, да направи щастливи кокошкарнищи с кокошки....?

Затова оня "лошия" дянков не искаше да дава парите сега, а като почнат да идват данъците след месец. Бтв: плащанията са така. Държавата разплаща от бюджета, а след това осребрява от ЕС. Нищо не е загубено.

НИЕ СМЕ С ВАС, СКЪПИ ДОКТОРИ! НАЛОЖЕНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ ЗОК -ОГРАНИЧАВАТ НАШИЯ ЖИВОТ!!!!!!!!!

невежеството е сила, но саморазрушаваща се!!! не е ли нормално един лекар да взема 1000 лв. Аз съм специалист, а специалистите много трудно си изкарват парите и ставата все по-малко. Младите лекари не искат да работят в болниците за 400-500 лв.След 10-на години ще има огромен дефицит на л-ри и ще ни лекуват виетнамци.

Прав си, но много хора не могат да разберат за какво иде реч. И няма даже да е след десет години. Навярно и по-скоро. Има тотален дефицит и на много места затова се и ще се затварят болници.

И в допълнение. Ако са виетнамци ще е добре.

Реват лекарите за да отпадне всякакъв контрол за това което вършат. Толкова ли за будали смятат хората, извършват се огромни безобразия с тези направления и никой не взема мерки. Това просто не може да продължава така, тези хора са способни да източат касата за един месец. Говорят ,че лимитите били с 10% по малко за тримесечието , а още в края на януари им били свършили . Поне когато лъжат ,нека да го правят грамотно. Разберете скъпи лекари, неможе едно джипи да взема на месец повече от 10000 лв и да говорите против касата. Продължавайте да лъжете народа ,но това ще е до време и все някой ще въведе ред и ще потърси сметка за откраднатото от гилдията.

Наистина си невеж/а. Лимитите са не с 10%, а с 25-35% по ниски от последното тримесечие на 2012 г.. И за твое сведение така наречените от НЗОК регулативни стандарти /лимити/ са предоставени на личните лекари след 20.02.2013 г.. До този момент те работят с регулативните стандарти /лимити/ от последното тримесечие на 2012 г.. И обясни ми кой е този идиот, който получава повече от 10000 /не уточняваш за колко време разбира се / и ще скача срещу този , който му ги дава. Нещо не се вързва.

Замисля ли се ,че плащаме доста високи здравни осигуровки,особено за това качество на лечение 8%.В коя държава е 8%,а?????.И ако ти се наложи нещо плащаш наново ,щото си искат дебел поткуп и то право в очите ,без капка срам.

В повечето европейски държави е над 8 % и то от заплати доста по-солидни от българските . А заплатите са големи защото си ги изработват хората. България е с най-малък БВП от ЕС . Това не пречи на издуханяците живеещи в панелки в краен квартал да искат в училищата и в болниците да се отнасят с тях, като с царе. Всичко веднага и по много. Нещо което и в най-богатите държави не се осигурява на средния пациент. 100 000 евро за лечение в чужбина ги нямате за нищо, а говорите за алчни български лекари. Който не хани своя армия храни чужда. Принципът важи и за образованието и здравеопазването!

В другите държгави са 12% и отгоре, някъде стигат и до 18%. и забалежете процент от техните заплати, не от нашите. Така че, престанете да отричате всичко и всички

Лекарите излязоха днес на протест,за да защитят интересите на пациентите си,но колко от пациентите разбраха това?

ЗДРАВНАТА КАСА-монополист лишава гражданите от полагаемата им се по Конституция достъпна медицинска помощ!Причината за това са лимитите!Осигуровки събира, но за лечение не дава!!!

Колега прочети член 52 от конституцията и се хвани за главата.

Нямам нищо против да си плащам осигуровки на НЗОК, но искам да имам избор ако ми се наложи да постъпя в болница да не съм в една стая с хора, които не са си плащали и един лев. Нека да има болници за такива хора отделно и така наистина ще се канализират нещата. Но явно на някой не му е изгодно

Предлагам всеки постъпил в болница да плаща по 100 лв. на ден независимо дали е осигурен, на джипито да се плаща по 20 лв. на преглед и по 50 лв. за специалист и тогава ще има и много по-достойна заплати за здравните работници

абе ти нормален ли си?

Покрепям. С тези заплати ни лекувт или корумпирани или некадърни лекари. Предпоитам да плащам но да има качество. Посочените цени са напълно приемливи.

Сигурно ставам досаден за някои тук, но проблемът е в самата система - тя трябва да бъде тотално сменена а не ремонтирана (защото е безвъзвратно повредена). Преди години изпратих документ с конкретно предложение за нов модел на ГЕРБ, но "глас в пустиня". Ако сега някой се интерсува да даде знак ...мога да го направя пак .... Здравната система може да е гарант за соц. мир както и да свали още доста правителства....Според мен главното в една соц.-ангажирана система трябва да е усещането за справедливост. Това днес го няма и никои от предложените досега мерки не адресират този проблем ...

мдаа майтапи :) а нещо и за Терминал 2 няма да е възможно и там ги чака стачка.. нещо и бягството ще е невъзможно..:) Мисля че привидине няма...а Вие?

Как какъв монопол?Такъв,че трябва да си плащаш осигоровки и в същото време ,ако ти се наложи да те оперират ище да си платиш!Тогава какъв е смисъла от плащането на осигуровките?Същото е и като пенсийте!Плащаш им цял живот за осигуровки и накрая ти дават 120лв. пенсия!Парадокс!

Като те гледам какъв си грамотен не си плащал много високи осигуровки!

Все повече ми заприличва на междуличностен скандал в лекарското съсловие. Не виждам, как ще стане това да "лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас", ако се махнат едни лимити, а останат другите!

То това не е за всеки мозък, как да го разбереш ?

Какъв монопол бе? НЗОК им плаща пари на лекарите, тя не им продава нищо. Като са почнали така, може да протестират срещу монопола на народното събрание върху законодателната деиност и мономпола на полицията върху правоохраняването. Анархисти! :)

Поредния тъпанар се изказа свръх компетентно...

Е къде в статията видя, че лекарите протестират срещу монопола на касата? Има го само в заглавието.

Абе, я не коментирай работи, които не са за твоята глава! Ходи си чисти входове и не си товари главицата с мисли!

Не е така. НЗОК беше измислена точно за това. Просто не знаете каква е разликата между данък и осигуровка. Не сте на ясно как се формират заплащанията за здравни услуги. За вас държава НЗОК, НОИ и НАП е едно и също. Лекарите пък са длъжни да ви лекуват за без пари.

Хайде да ми отговориш на един простичък въпрос. Лицето "Х" е с прекъснати здравни осигуровки 5 години.През това време навсякъде за всичко си е плащало на свободни цени.В един момент иска да си върне здравните права, но трябва да плати осигуровки за 3 години ( 36 месеца) назад.Три години през които си е плащало от джоба си на пазарни цени и сега пак да плати за това??? Къде е логиката??? Логиката е , че трябва да плаща за лечението на циганите, защото те никога не си плащат.