От шест месеца софийски медици се опитват да присвоят успехите на колегите си от Бургас и техните заслуги, признати от целия свят. Факт е, че в първите, критични часове след атентата бургаските лекари не допуснаха жертви сред ранените, спасиха всички докарани в болницата израелци и ги стабилизираха. Лекари от други клиники дойдоха да помагат, но едва в нощните часове, когато всички ранени вече бяха по отделенията.
В същото време, медици от определени софийски болници не спират с изявления по медиите как са били водещите, спасявали израелските туристи, заявяват в писмо медиците от Бургас.

Дълго време не обръщахме внимание на всичко това, но общественият интерес налага манипулациите да спрат, категорични са те.
Последното, което преля чашата на 54-те бургаски лекари, спасявали ранените след атентата, е интервюто на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски в ефира на една от националните телевизии. От него се натрапва впечатлението, че без неговата намеса ситуацията в Бургаската болница е щяла да остане едва ли не критична. Точно обратното – за всички реанимационни мероприятия и оперативна дейност, както и за целия престой на израелските пациенти, има перфектна документация по часове. В нея е отразено кой лекар каква дейност е извършил. Там липсват имена на софийски лекари, а във всички дейности са посочени имената само на медици от МБАЛ Бургас, твърдят авторите на писмото.

С дълбоки уважения сме към всички колеги, които дойдоха да помогнат. Не искаме да отричаме техния принос, но те дойдоха през нощта, когато всичко вече беше спокойно. И в интерес на истината първи пристигнаха колеги от Варна и Стара Загора, а едва след това от София. Доц. Мутафчийски не взе водещо участие в операциите, тъй като водещите оператори бяха наши хирурзи, добавят от бургаската болница. 
В изявлението се казва още, че местните медици се се справили за рекордно бърз срок – за близо час успели да диагностицират и настанят по отделенията всички ранени.

Преди няколко дни доц. Мутафчийски от ВМА разказа пред bTV, че бил недалеч от Бургас в деня на трагедията и веднага отишъл в болницата, където се включил в две операции. "В лебечното заведение цареше подредена суматоха - тежко ранените бяха в реанимация, нуждаещите се от операция бяха оперирани. Разбира се, пролича си, че колегите от Бургас не са работили с такъв вид патология. В бомбата нямаше усилващи елементи като болтове и гайки, които използват самоубийствени терористи. Аз съм изследвал най-дълбоките рани в двама от тежко ранените", заяви той.

Междувременно вчера стана ясно, че единият от двамата вероятни помагачи на атентатора вече е с установена самоличност.