От МВР същия ден вечерта съобщиха, че се провежда специализирана полицейска операция, предаде бТВ.
По думите на жители от квартала в един от входовете, на втория етаж, живеят двама мъже под наем. Единият работи в Киноцентъра като пиротехник. Той изнасял голямо количество филмова пиротехника, която съхранявал в мазето.

"Полицията дойде около 14 ч., тогава започна да се забелязва полицейско присъствие и постове на полицията пред вход А. Не ни се даваше никаква информация. В мазето на въпросния наемател са открили разни кашони - оказа се, че имало взривни материали", разказа Йордан Алексиев, жител на блока.

Много полицейски служители дойдоха на мястото, като претърсиха и градинките наоколо. В евакуираните блокове живеят около 80 души, сред които много деца. На въпрос дали има къде да отиде, един от евакуираните жители каза, че представител на кмета Йорданка Фандъкова е предложил временно настаняване в общежитие, но той няма да отиде.
Изведените принудително от домовете си хора трябваше да търсят къде да пренощуват. Много от тях поеха към роднини, приятели, към вили извън града, предаде БГНЕС. Претърсването обаче приключи към 23,30 часа и повечето хора се прибраха в домовете си.
 
Един човек е задържан при полицейската акция, заяви в сряда сутринта главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев, цитиран от БГНЕС. Мъжът не е криминално проявен, добави той и успокои, че няма опасност за хората.

От пресцентъра на МВР съобщиха как случайно е започнало разплитането на случая. Арсенал от силноопасни химически и взривни вещества е бил разкрит от служители на ГДОБП в с. Дерманци, област Ловеч, където в стопанска постройка станал пожар. Имотът е собственост на 76-годишен мъж. Пожарникарите и полицаите, пристигнали на мястото, установили, че вътре са били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества.

При разследването е изяснено, че взривилите се вещества са оставени на съхранение от 40-годишния син на собственика на имота. Той е задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния ж.к. "Красна поляна" и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Около 80 килограма бризантни взривни вещества от рода на тротила, около 40 килограма черен барут, 5 000 боеприпаса - основно за бойни оръжия, четири килограма силночувствително иницииращо вещество за направата на капсулдетонатори са иззети при огледа в помещенията, обитавани от 40-годишния Велислав Велев в София. Това съобщиха за БТА полицейски източници.

Намерени са и голям брой готови капсулдетонатори, огнепроводен и детониращ шнур с различна дължина, пиротехнически запалки. В жилището на Велев имало множество СИМ-карти и мобилни телефони. Открити са осем бойни, два газови и четири сигнални пистолета, много и разнообразни прекурсори за направата на взривни вещества, както и голям брой части и детайли, достатъчни за направата на самоделно взривно устройство.

Всички боеприпаси и вещества са съхранявани в една стая в наетия от Велев апартамент и в мазе в жилищния блок. Складираните опасни вещества са изнесени със специализиран автомобил.

Боеприпасите и оръжията ще бъдат предоставени на разследващите в Ловеч. Ще бъдат назначени експертизи за изясняването на произхода на намерените веществени доказателства. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъдат изяснявани както обстоятелствата по случая, така и целите на задържания.