Основно станциите се дезинфекцират през нощта, но също така започваме и през деня. Всички мотриси се дезинфекцират, след като се приберат в депото. Това обяви шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев пред Dir.bg.

Още снимки вижте тук >>

"През деня повторна дезинфекция минават тези, които се прибират. Какво имам предвид. През деня в различните часове се движат различен брой мотриси, защото техният капацитет се определя от натоварването по линиите. През деня, да кажем, след пика по обед определен бой мотриси се прибират в депото. Преди да се наложи да излязат пак, примерно за пиковия час следобед, те отново се дезинфекцират. Така мотриси се дезинфектират по два пъти на ден. Няма мотриса, която да се движи цял ден без да спира", обясни Братоев пред Dir.bg.

"Станциите през нощта се чистят. Имайте предвид, че една станция има 6-8 хил. квадратни метра площ, която се почиства с машина. Сега вече е разпоредено и през деня да се чистят. Те се обработват с машини, като в препаратите се влагат и нужните дезинфектанти. Имаме необходимите количества, поръчали сме още препарати за дезинфекция. От днес ще пробваме да правим и почистване през деня, за да видим как се справяме с ресурса, с който разполагаме. Вярвам, че ще успеем да създадем нужната организация, за да правим дезинфекция и през няколко часа през деня. Иначе пейки, ръкохватки и други места, на които хората имат допир, ще се обслужват хигиенично по няколко пъти на ден", каза още Братоев.

В България няма установени нови случаи на коронавирус. Остават четирите потвърдени случаи на коронавирус у нас, два в Плевен и два в Габрово. Това съобщи днес на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен кризисен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19.

Снимка: БТА

За изследване пристигат пробите на хората, които са били контактни със заразените с коронавируса.

Министерски съвет на свое извънредно заседание в неделя взе решение да се отменят всякакви публични събирания хора, а целта е да се ограничи разпространението на коронавируса у нас. Така кина, театри и концертни зали отмениха редица представления.