Електронната система за заключване на музея се активира, след като алармата бъде задействана и се деактивира малко след това от съображения за сигурност. Престъпниците са изчакали системата да се деактивира, тогава са счупили ключалката на една от вратите на аварийния изход и са извършили обира в музея за две минути. Полицията е пристигнала на местопрестъплението на петата минута, предаде БТА.

Обирът беше извършен около 03.00 часа на 16 октомври и  все още няма заподозрени. Полицията продължава да събира улики.

По време на кражбата престъпниците са взели платната "Глава на арлекин" от Пабло Пикасо, "Четяща жена в бяло и жълто" от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Откраднатите картини са на стойност милиони долари. Те са толкова известни, че ще е трудно да бъдат продадени на черния пазар.
Това е най-голямата кражба на произведения на изкуството в Холандия от 1991 г., когато 20 картини бяха откраднати от музея на Ван Гог в Амстердам.

Очевидната лекота, с която крадците са извършили дръзкия обир и след това са избягали, повдига въпроса за сигурността на галерията и дали в престъплението не е замесен и вътрешен човек.

Крадците са проникнали през авариен изход в задната част на приземния етаж на галерията. След преглед на охранителните камери, полицията е видяла как престъпниците проникват в "Кунстхал" и малко след това изчезват от полезрението на камерата. Секунди по-късно те се появяват отново, носейки обемисти пакети. Лицата на крадците не могат да се видят ясно на кадрите от охранителните камери, но полицията призова гражданите да се обаждат, ако разпознаят чантите или облеклото на престъпниците. Вече има около 60 подадени сигнала.

Картините бяха част от изложбата "Авангард", която бе открита на 7 октомври. Тя включва над 150 творби, включително от Салвадор Дали, Винсент Ван Гог, Пит Мондриан, Василий Кандински, Пол Сезан, Анди Уорхол. Миналия петък, на 19 октомври, изложбата бе открита отново за посетители. На мястото на откраднатите картини са поставени нови. Интересът на зрителите не е намалял след обира, а дори се е увеличил. В неделя, на 21 октомври, залите на музея са били препълнени от хора.