Интензивно е движението на изходите от София в края на последния работен ден преди празниците.

От Пътната полиция, които следят за движението на автомобилите и нарушители на пътя, обясниха, че трафикът на изхода на София в посока АМ "Тракия" е по-натоварен от обичайния, по-голям е и броят на преминаващите ТИР-ове, предаде БНР.

Даниел Иваничков от Агенция "Пътна инфраструктура" (ИПИ) напомни, че е забранено водачите да използват аварийната лента по магистралите:

"Апелирам към водачите на пътни превозни средства, когато използват автомагистрален участък за пътуването си - дали евентуално на "тапа", или при инцидент, да не карат в аварийната лента - това не е правилно и не следва да бъде изпълнявано. Напомням, че глобите за това действие според Закона за движение по пътищата са много сериозни, а по този начин се задръства и аварийната лента и специализирани автомобили като линейки и пожарни не могат да преминават".

От "Автомобилна администрация" посочиха, че се очаква около 200 хиляди автомобила да напуснат София. Дежурни екипи, които да следят за трафика на камиони и автобуси ще има от днес до края на празничните и почивните дни.

Ще се извършват и проверки по ЖП гарите и автогарите, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Бойко Рановски.

"Целта е с тези засилени проверки да не допуснем движение на автомобили, които са с технически неизправности, на водачи, които не притежават необходимите документи за извършване на обществен прево,з и да може хората, които са тръгнали да пътуват, да пътуват спокойно и сигурно и да стигнат до мястото, за където са тръгнали да празнуват", каза Рановски.