В петък ще бъде пуснато движението в ремонтирания 10-километров участък от магистрала "Тракия" между пътен възел "Чирпан" и пътен възел "Чирпан - Изток, но ще бъдат затворени нови 23 километра от аутобана до лятото. Това съобщи на страницата си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

"Отсечката, която ще бъде отворена, е част от общо 16,5 км, които започнаха да се обновяват през февруари. В началото на април завърши ремонтът и на 6-километровото трасе между връзката за АМ "Марица" и пътен възел "Чирпан". Целият участък е с подобрено отводняване, нова асфалтова настилка, мантинели, маркировка и знаци. Благодаря на строителите и инженерите, които работиха без почивен ден, едновременно в двете посоки, за да се възстанови трафикът в участъка.

От утре продължава ремонтът на следващите над 23 км от АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Ще бъдат затворени и двете платна на магистралата, а за удобство на пътуващите са осигурени обходни маршрути. Ремонтът трябва да приключи в началото на летния туристически сезон", пише още той.

Строителните дейности са част от започналия през октомври м. г. поетапен ремонт на общо 52 км от автомагистрала "Тракия" /от 156-и до 208-и км/. От няколко години заради нагънатото платно и дълбоките коловози скоростта там бе ограничена на 90 км/ч. Проблемният участък беше изграден в периода 2003 - 2007 г. от "Джойинт Венчър Рануей" АД с изпълнител "Пи Ес Ай" Стара Загора за 104.7 млн. лв. с ДДС.

Преди ремонта шофьорите пътуваха в участъка с ограничена скорост от 90 км/час заради неравностите на пътното платно.