След 26 дни на апаратна вентилация и в реанимация 64-годишен пациент с коронавирус и придружаващо заболяване е успешно излекуван и изписан в една от пловдивските болници. Той е приет в средно тежко състояние и с дихателна недостатъчност. Три дни след постъпването бил интубиран. "С помощта на денонощните грижи на медиците той вече даде две отрицателни проби на PCR теста и е изписан", заяви проф. д-р Илиан Дойков, шеф на лечебното заведение.

Пациентът е имал и придружаващо заболяване - сърдечна аритмия, за която е приемал медикаменти. По време на престоя му в специализираното отделение за COVID-19 те са били заменени с венозни. По време на лечението се приложили дихателни техники, които се препоръчват в целия свят.

"Човекът имаше голям късмет да започне едно клинично подобрение, което ни позволи постепенно да го отделим от апарата и да диша сам, след което да го изведем от интензивното отделение", подчерта анестезиологът д-р Юри Спасов.

Според проф. Дойков не са много случаите, когато човек след 26 дни интубация може да завърши благоприятно.

В момента в отделението за лечение на коронавирус в болницата има четирима пациенти. Двама от тях се очаква да бъдат изписани идната седмица, след като дадат две отрицателни проби на вируса.