Вчера излезе информация, че българските власти издирват мъж и жена с фалшиви документи на имената на френската гражданка от ирански произход Езида Елхам, на 29 години, и на румънеца Мимо Попеску, на 24 години.

От МВР заявиха, че съобщенията, че двамата чужденци са свързани с джихадистката групировка са "интерпретации на провеждащите се в страната полициейски операции“ и че срещу тях има подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност.

По този повод известният арабист Владимир Чуков заяви пред bTV:

"Става въпрос за класически случай на фалшиви документи. За това говорят няколко компонента от това, което излезе в медиите, особено по отношение на жената - французойка от ирански произход, свързана с "Ислямска държава". Това е оксиморон. Иранците са шиити, а бойците на "Ислямска държава" - сунити. Много трудно би могло да има доверие между сунити и шиити. Очевидно става въпрос за фалшификат."

Неправдоподобно е твърдението, че жена с ирански произход ще отиде в "Ислямска държава", коментира и Руслан Трад - председател на Форума за арабска култура.

И двамата бяха категорични, че България е по-скоро място за набиране на бойци и транзитна държава за терористите, чиято главна цел е Западна Европа.

Освен това, според Чуков, координацията на българските служби по отношение на мерките срещу джихадистите е неадекватна.

Междувременно и бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че явно има изтичане на информация, след като се тиражират конкретни копия на конкретни документи. Не бива да подценяваме ресурса на „Ислямска държава” да проникне и в България, заяви още зам.-председателят на АБВ.

Много важно е да бъде поставен въпросът да се следи много от близо динамиката на тези процеси в Западните балкани, защото става дума за Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и една местност в Сърбия. Това са неща, които не можем и не бива да пропускаме, защото България е транзитна държава”, обясни Петков.

Според него години наред стремежът някои от службите да концентрират информацията за само за собствено ползване е дълбоко грешен. Това е било обект на дискусия на редица заседания в Европол и Интерпол и в Съвета на министрите на ЕС.

На този етап не е ясно защо информацията е изтекла, не се знае грешка ли е станала или е пропуск - информацията е от оперативно естество, макар че е изпратена до много служители на МВР, коментира пък пред БНР директорът на Института за изследване на сигурността и международните отношения проф. Пламен Пантев.

"От гледна точка на националната сигурност е необходим своеобразен обществен договор как да се третира терористична заплаха. Ние сме близо до района на мащабни действия на „Ислямска държава“. България е уязвима, защото принадлежи към свят, който изцяло се отхвърля от ИД. Това, което може да се направи, е да се засили степента на национално единство между обществото и политическия елит. Само институциите не са достатъчни за справяне с тероризма. Бдителното общество е антидотът", добави той.

В България има представители на "Ислямска държава", но по-голям проблем са хаотичните действия на институциите, заяви и експертът по сигурността ген. Иван Бояджиев пред "Фокус". По думите му мерките, които трябва да се вземат, са свързани с непрекъснато наблюдение на миграционния поток.

"Тази паника, която беше създадена изкуствено тези дни ме разтревожи. При една такава изкуствена паника и изкуствени мерки за сигурност, когато наистина се наложи, хората няма да повярват и няма да реагират адекватно", добави той.