Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект на Наредба за медицинската експертиза.

Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ нямаха прецизна база за определяне на работоспособността на хората с повече от едно заболяване, след като ВАС отмени методиката за определяне на работоспособността на пациентите, каза Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Той допълни, че експертите в Министерството на здравеопазването са предприели мерки и в проекта на наредбата са направили всички промени, които са били необходими, за да не се отменят отново от съда.

За влизане в сила на новата наредба остава да се получи становището на НСТС и да бъде приета от Министерски съвет.

Представителите на синдикатите в НСТС нямаха възражения по текстовете на проекта за наредба.

Председателят на НСТС Валери Симеонов изрази подкрепата си към становището на работодателите, че наредбата е несъвършена и не решава проблема с фалшивите пенсии. Симеонов допълни, че предстои анализ по този въпрос и апелира работодателите да подкрепят проекта на наредбата.

Представителят на АИКБ Васил Велев обаче каза, че асоциацията не би могла да подкрепи проект, който ще утвърди порочните практики. Велев допълни, че някакъв знак към тях би било залагането на срок на действие на наредбата. Нейното утвърждаване днес е лош знак, ако в нея не се допълни срок, в който трябва да се направят промени в концепцията и принципите на работата на медицинската експертиза, допълни той.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика каза, че спешно трябва да се приеме наредбата, за да се преодолее кризисната ситуация. Той добави, че предстои да се сформира съвместна работна група от МТСП и МЗ, заедно с Министерството на финансите, за да се изработи концепция за реформа на медицинската експертиза.

Представителите на Българска стопанска камара, на БТПП и на КРИБ изразиха мнение, че текстовете на проекта на наредбата трябва да се усъвършенстват и да станат работещи.