С решение от 3 януари върховните магистрати са отменили решението на Софийския апелативен съд, с което е било отхвърлено искането на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД)  да бъде конфискувано имуществото на В.И.Т., срещу когото има влязла в сила присъда за изнудване. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Случаят е доста значим, той е за 1,8 млн. лева и става дума за лице, оперирало на територията на Северозападна България, залавян с наркотици също. Това лице е извършвало доста тежки престъпления през 90-те години за рекет, сплашвания, изнудвания", коментира пред Нова тв шефът на комисията Тодор Коларов. Той уточни, че не може да съобщи името на видинчанина.

"Особено трудно беше, че е успял да си прехвърли имуществото на трети лица, докато тече досъдебното производство. ВКС уважи изцяло иска на комисията и можем да се поздравим с добър резултат през първите 15 дни на тази година", отбеляза Коларов.

Той уточни, че за 2011 г. КУИППД е отнела имущество на стойност над 9 млн. лева, като това са решения, които са окончателно потвърдени. Това е два пъти повече от предишната година. При останалите дела, които комисията е спечелила на първа и втора инстанция, става дума за 15 млн. лева.
За 2011 г. бюджетната издръжка на комисията е била 5 млн. лева, а неговата заплата е около 3400 лева.

Коларов припомни, че за да може да отнеме имущество, е необходимо преди това лицето да е с влязла в сила присъда.
"Когато не се чака такава присъда на лицата, но те имат имущество, което надхвърля обяснимите доходи, тогава би трябвало комисията да има повече правомощия. В момента нямаме и трябва да изчакаме да има нещо започнато срещу лицето от полицията или прокуратурата и да изчакаме след това присъдата му, за да се намесим", допълни председателят на КУИППД.

"Неоснователното обогатяване и противодействието му по друг ред, а не по наказателен, е ефективният способ да се справим с този проблем. Придържам се към принципа, че комисията не трябва да взема решения, а да прави предложения пред гражданския съд и той да решава дали да се наложат обезпечителни мерки", предложи той по повод новия закон за конфискация на имуществото.

Преди няколко месеца, въпреки мнозинството на ГЕРБ и поддържащите ги депутати, парламентът отхвърли на първо четене законопроекта, в който се предвиждаше спорната процедура за отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато собственикът не може да докаже доходите си.
В последния си доклад обаче, Европейската комисия отправи препоръка спешно да бъде прието по-строго законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество. Заради това премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че такъв закон ще има.
Преди дни новият правосъден министър Диана Ковачева потвърди, че тази най-критикувана мярка няма да отпадне от поправения законопроект, който ще бъде готов до края на месеца и след това отново ще бъде подложен на гласуване.