Това сочат първите данни от изследване на британски учени, съобщи БНР.

Според тях, ако тялото се пребори с щама H1N1 в него се изграждат антитела, които могат да убият голяма част от познатите грипни вируси.
Пет от антителата са в състояние да надвият почти всяка сезонна инфлуенца, зловещия щам на „испанския грип" от 1918 г., взел 50 милиона жертви, както и смъртоносния щам H5N1 на птичия грип.

Такива антитела, които не се изграждат след боледуването от сезонен вирус или след ваксинация, са открити в девет изследвани пациенти, заразени със свински грип. Учените се надяват, че откритието ще им помогне да разработят универсална ваксина срещу грипа, която да защитава хората от всеки щам на заболяването.

"Откритието ще ни помогне затова как да бъде направена ваксина, която да е срещу всички грипни вируси", заявява д-р Патрик Уилсън от Университета в Чикаго, цитиран от BusinessWeek.

В края на декември доц. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология съобщи, че на територията на страната има регистрирани трима болни от свински грип, както и един регистриран смъртен случай. По думите й в Европа в момента доминира щамът A (H1N1), но се очаква и паралелното изолиране на още два щама – „Бризбейн” и „Пърт”.