"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение - те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение", заяви служебният военен министър Георги Панайотов в "Тази събота" по bTV за катастрофата с изтребител МиГ-29 в Черно море.

"Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда", допълни Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Той отново потвърди, че вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна.

Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, потвърди министърът.

Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта". Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, възможно е пламъкът да е прогорил парашута, още няма установени с категоричност факти.

Защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо, опита да обясни Панайотов. Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. "Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", заяви обаче той.

И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летели 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне,да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той каза още, че не се е срещал с вдовицата на майор Терзиев, а само с майката и с брата на загиналия ас се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

Това е жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, заяви Панайотов по повод пост на съпругата от на Терзиев от снощи, в който казва, че всички се крият в "миши дупки", а остават министъра да говори празни приказки. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Той допълни, че Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. 

За сътрудничеството между САЩ и България в областта на отбраната, но и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел миналата седмица, съобщи Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в рамките на срещата на върха на НАТО, в която участва и Панайотов.