Този извод правят от "Галъп интернешънъл" на базата на експресен сондаж, направен на 13 и 14 февруари сред 808 души в цялата страна и финансиран със собствени средства.

Според данните 67,8 на сто от българите смятат, че служебното правителство трябва да промени начина, по който се управляваше България досега. На противоположното мнение са 26,2 на сто, а останалите се затрудняват да отговорят.

Отстраняването на отговорни лица в пътната агенция, ревизиите в железниците и в образованието събират около и над 90 на сто подкрепа. 70,6 процента одобряват подготвяната отмяна на практиката на пръстовите отпечатъци в здравеопазването, а 23,3 на сто не я одобряват. Мнозинство от 57,1 процента одобрява и смяната на областните управители, макар че този въпрос закономерно събужда и по-сериозна опозиция от 30,6 на сто.

50 процента отчитат положително факта, че служебното намери пари за машинното гласуване.

Според социолозите е засилено търсенето на всякакво ново политическо съдържание - нови фигури и идеи. 54 на сто подкрепят новото звучене в програмата на ГЕРБ. Още по-големи мнозинства от 70 процента одобряват новите лица в листите на БСП и те се ползват с високо доверие. Засега изглежда, че това допълнително помага на БСП да се утвърди, коментират от "Галъп интернешънъл".

Всички по-популярни обещания на партиите от последните дни се възприемат добре от българите - особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила съответното обещание. 82 процента харесват увеличение на данъка на най-богатите хора, 90 на сто пък окуражават идеята за увеличаване на учителските заплати, 89 на сто харесват идеята за фонд, който да стимулира индустрията и т.н.

Почти никой не смята, че е лошо за страната да се увеличат минималните заплати и пенсиите. Очевидно, малцина са онези, които се питат откъде биха дошли пари, а обществото живее с ясното съзнание, че заслужава повече, отбелязват социолозите.