Това реши Европейската комисия, която прие предложението за преразглеждане на Директивата за тютюневите изделия, предаде БТА. То е прието след консултации на широка основа със заинтересованите страни, включително обществена консултация, която събра 85 000 отговора. Като следваща стъпка предложението ще бъде обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на министрите.
Очаква се то да бъде прието през 2014 г. и да влезе в сила от 2015-2016 г.

"Тютюнът убива половината от потребителите си и предизвиква силна зависимост", заяви еврокомисарят по здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борг. Той посочи, че 70% от пушачите са започнали преди 18-годишна възраст. Целата на днешното предложение е да направим тютюневите изделия по-малко привлекателни, каза еврокомисарят.

Сега действащата Директива за тютюневите изделия (2001/37/EC) е от 2001 година.
"Оттогава настъпиха някои важни промени на пазара, в науката и в международен план. Има нови доказателства за овкусителите, използвани в тютюневите изделия, и ефективността на предупрежденията относно здравето. На пазара се появиха нови категории изделия, като електронните цигари, а последните маркетингови стратегии са свързани с използването на атрактивни опаковки и вкусове. В международен план ЕС и всички държави членки ратифицираха Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, която влезе в сила през февруари 2005 г.", обясни Борг.

Предложеният законодателен акт включва нови и подсилени разпоредби за производството, представянето и продажбата на тютюневите изделия Предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, и задължително използване върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на предупреждения за здравето под формата на големи снимки.
Урежда се продажбата по интернет и се предвиждат технически елементи за борба с незаконната търговия.
Освен това се предлагат мерки за изделията, за които до момента нямаше специална уредба, като електронните цигари и растителните изделия за пушене.

Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките.

"Потребителите не бива да бъдат заблуждавани: тютюневите изделия трябва да изглеждат като тютюневи изделия и да имат вкус на такива. С това предложение гарантираме, че атрактивните опаковки и овкусителите не се използват като маркетингова стратегия", коментира комисар Борг.

Етикетиране и опаковка:
Върху всяка опаковка цигари или тютюн за ръчно свиване на цигари трябва да има комбинирано предупреждение от снимка и текст, което покрива 75% от лицевата и опаковата страна на опаковката; върху опаковката не може да има и рекламни елементи.
Сега предоставяната информация за катрана, никотина и въглеродния оксид, за която се счита, че е подвеждаща, се замества с информационно съобщение отстрани на опаковката, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак.
Държавите членки имат правото да въвеждат опростени опаковки.

Съставки:

Ще бъде въведен електронен формат за уведомяване за съставките и емисиите. В предложението се предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия с характерен вкус, както и на изделията с повишена токсичност и повишена опасност от пристрастяване.

Бездимни тютюневи изделия:
Всички бездимни тютюневи изделия трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето върху главните повърхности на опаковката, а изделия с характерен вкус не могат да се продават. За нови категории тютюневи изделия трябва да се уведомява предварително. 

Разширяване на обхвата на директивата:
Изделията със съдържание на никотин (напр. електронните цигари), което не надвишава определена граница, могат да бъдат пускани на пазара, но трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето. Изделия със съдържание на никотин над определената граница се допускат само ако са разрешени като лекарствени продукти, например никотинозаместващи терапии. Растителните цигари ще трябва да бъдат обозначавани с предупреждения относно здравето. 

Трансгранични продажби от разстояние:
Предвижда се търговците на дребно, работещи по интернет, да уведомяват за своята дейност и да се въведе механизъм за проверка на възрастта с цел да се гарантира, че не се продават тютюневи изделия на деца и юноши.

Незаконна търговия:
Ще бъде въведена система за следене и обратно проследяване на изделията и на защитни елементи (напр. холограми) с цел да се гарантира, че в ЕС се продават само изделия, които отговарят на изискванията на директивата.