Време ли е да сменим летните гуми със зимните и как да подготвим колата за безопасно пътуване в студеното време? Според експерта Марин Сираков вече е дошло времето за това.

"Температурите сутрин спадат драстично, което нарушава способността на гражданите да спират своевременно особено на светофари или на пешеходни пътеки, където това се налага внезапно", обясни Сираков пред БНТ.

Според Закона за движението по пътищата, от ноември до март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Това е необходимо, за да се получи адекватното сцепление от гледна точка на сигурност, от гледна точка на стабилност при спиране.

"Спирачният път е много по-дълъг, когато гумата е плитка, защото няма достатъчно каучук, който да направи контакт с пътната настилка", коментира експертът.

Специалистите в сервизите следят за неравномерно износване, след ремонт на автомобила трябва да бъде направен реглаж, за да има равномерно износване на гумите. На всеки 5000 км е препоръчително да се въртят предни със задни гуми, за да имат максимално дълъг живот.

Сираков напомни за зимната течност за чистачки, както и че е важно да се следи налягането, защото то спада, когато гумите са на студено и после на топло, а след това пак на студено. Той препоръча поне веднъж месечно да се прави проверка на налягането на гумите.