Бившият президент на САЩ Джордж Буш описа инвазията в Ирак като "брутална" и "неоправдана", след което каза, че се е объркал заради възрастта си и всъщност е имал предвид руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Буш направи лапсуса, говорейки вчера на събитие в Далас, на което разкритикува руската политическа система.

"Резултатът е липса на отчетност и баланс между отделните клонове на властта в Русия и решението на един човек да започне една напълно неоправдана и брутална инвазия в Ирак", каза Буш. "Имам предвид в Украйна", поправи се той.

Бившият президент шеговито обвини за грешката напредналата си възраст и публиката избухна в смях. Някои експерти наричат лапсусът "фройдисткото подхлъзване". Според теорията на психоанализата подобни неволни езикови грешки са в състояние да разкрият дълбоки психологически процеси.

През 2003 г., когато Буш беше президент, САЩ нападнаха Ирак под предлог, че там има оръжия за масово унищожаване. Оказа се, че арабската страна е нямала подобни оръжия и програми за разработването им.

В продължителния конфликт загинаха над 100 000 цивилни иракчани, над 3 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

По време на войната САЩ използват муниции с обеднен уран, обстрелвайки и жилищни райони. Американските военни признаха, че са използвали забранения бял фосфор в битката за Фалуджа през 2004 г.

Официалната статистика на иракското правителство показва, че преди избухването на Първата война в Персийския залив през 1991 г., процентът на случаите на рак в Ирак е бил 40 на 100 000 души. През 1995 г. се е увеличил до 800 от 100 000 души, а през 2005 г. се е удвоил до най-малко 1600 от 100 000 души. Настоящите оценки показват, че тенденцията на нарастване продължава.

Войната на САЩ допринася косвено и за появата на Ислямска държава и допълнителната разруха и убийства в Ирак.

Коментарите на Буш бързо се разпространиха в социалните медии и събраха над три милиона преглеждания само в Twitter, след като видео на речта беше споделено от репортер от "Далас нюз".

Бившият президент на САЩ също така сравни украинския лидер Володимир Зеленски с лидера на Великобритания през Втората световна война Уинстън Чърчил и осъди руския президент Владимир Путин за започната от него през февруари инвазия в Украйна.