„Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни“, това предупреди доц. Михаил Околийски - представител на Световната здравна организация у нас.

„Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората“, категоричен бе той пред bTV.

Околийски добави, че ако все пак противоепидемичните мерки бъдат отпуснати покрай Коледа, ефектът би бил опустошителен за България, „какъвто започва да става“.

"Това празнуване и ексесивно желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки, в това да трябва да търсим помощ по болниците“, каза Околийски.

Относно приравняването на антигенните тестове с PCR-ите, Околийски коментира, че е категорично за идеята и че тези данни няма да изкривят статистиката у нас.

„Броят на заразените и без това е много висок. Нужна е по-добра картина“, добави той.

По думите му Словакия, която е съпоставима с България, има изключително добри резултати именно след тестуване с антигенни тестове.

Там коронавирусът е под контрол, защото установиха рисковите пациенти, изолираха ги. Това е начинът за справяне с пандемията“, поясни Околийски.

Относно нагласите към ваксинирането срещу COVID-19, той коментира, че е изненадан, защото процентът на хората, които искат да се ваксинират почти не се е покачил. За ваксинирането на лекари и служители на първа линия, Околийски коментира, че се надява именно те да дадат пример на населението.

Околийски сподели също, че прогнозата на СЗО е ако сме достатъчно рационални и се възползваме от ваксината срещу COVID-19 ще избегнем трета, четвърта и пета вълна на заболяването.

"Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации и схващането, че политиците не споделят своите мотиви, е широко разпространено", коментира още доц. Околийски пред БНР.

Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната. Околийски го определи като опит за комуникация на риска, основана на научни доказателства - нещо, което по думите му липсва в България.

"Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху доверието към техните послания. Хората в България смятат, че тази пандемия е раздухана от медиите. Може би не се уцелва златната среда - да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в "леплива инфодемична среда", изтъкна доц. Околийски.