"При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са го усетили и не са разбрали", заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който от началото на пандемията се явява своеобразна опозиция на Националния оперативен щаб.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите на изследваните с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

„3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хил. души е установено, че над 1200 души имат антитела – т.е по-малко от 4%.“, подчерта инфекционистът.

И уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0,04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

„Има единици, но средната продължителност е далеч по ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от COVID-19 е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.“, каза още Мангъров.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения.

„Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Страната беше затворена, защото имаше страх. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той ме чу много добре и ме разбра, говорихме повече от час. И с неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-тата минута, преди да донесат кафето, ми каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна" :)... И наистина църквите не бяха затворени, хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден“, коментира експертът.

По повод негов коментар от преди време, в който сравни възрастните хора със "сухи съчки" и понесе множество негативни коментари, Мангъров подчерта, че той също е "суха съчка", защото е на 64 години. Той подчерта, че това е образно сравнение и логиката му е била, че в България има много по-малко хора над 80-90 години, отколкото в Италия например. По средна продължителност на живот ние сме на 80-то място в света, Италия е на 4-то, Испания - на 5-то, даде пример той.

В отговор на въпрос доцентът каза, че няма конфронтация с никого от щаба.

"Зад мен няма никого, аз съм тук, просто защото се забавлявам, това ми е работата, с която се занимавам от години, и когато виждам, че някои неща са неправилни, се опитвам да ги коригирам", добави той.