Според организатора на протеста Атанас Ненков изкупната цена на килограм домати в момента е 30 ст., а на пазарите в Пловдив същата продукция се продава на цена 1.30 лв. за килограм, предаде Дарик радио.

Ненков добави, че протестиращите искат да има дотации за земеделските производители, както и да се засили контролът по границите и тържищата. Той заяви още, че само от действията на правителството и мерките, които ще предприеме, зависи дали протестите ще продължат и през следващите дни.

Земеделците настояват държавата да им осигури гарантирана минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм домати.

От Асоциацията на земеделските производители в България отричат да имат нещо общо с организирането на този вид протести. На заседание на Управителния съвет вчера не е взето решение за подкрепа на протестните действия, съобщи Петър Лазов.

Вчера производители и търговци от най-големия пазар на дини в град Любимец въстанаха срещу ниските изкупни цени. Сравнени с миналата година цените са паднали.
Според производителите има канали за нелегален превоз на домати, краставици, пипер и дини от Македония, Турция и Гърция удрят по родното производство.

В отговор земеделският министър Димитър Греков прие представители на протестиращите и се договори с тях от днес мобилни групи за финансова и фитосанитарен контрол да започнат работа по гранични пунктове, борси, тържища и пазари.

Двете страни се договориха да заработи и звено за планиране на маркетинговия пазар на производството. Протестиращите предупредиха, че ако мерките не доведат до подобряване на положението, ще блокират основни пътища и дори магистрали.