Нищо не съм му обещавала на г-н Орешарски, нито пък той на мен, каза новоизбраният председател на регулатора.

Тонева бе назначена на мястото на подалата оставка Евгения Харитонова.

На няколко пъти представители на правителството заявиха, че целта е цените на тока за бита да не растат.

"Енергетиката се намира в много тежко състояние. Към днешна дата (5 юни - б.р.) мога да ви уверя с малко по-голяма степен на сигурност, че няма да допуснем ново увеличение на цени, а дори с риск леко да избързам – имам надежди, че в следващите седмици може да имаме и по-добри новини", каза премиерът Пламен Орешарски.

Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител”, обяви вчера, 10 юни, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Новата методика за ценообразуване на елекроенергията трябва да бъде представена до края на седмицата, заяви още Тонева.

Механизмът е продължение на започнатите промени от служебното правителство, уточни тя. Според предложенията цената на тока не трябва да се променя до есента.

ДКЕВР работи за нови цени на ел. енергията, но има сериозно изоставане в работата, призна Тонева.

Амбицията ни е не само цените да влязат най-скоро, но и търговските правила за работа на пазара, както и издаването на лицензите на доставчиците и всички други документи, които са необходими за това да заработи пазарът”, посочи още председателят на ДКЕВР.

ДКЕВР ще разгледа предложението на "Топлофикация София" всеки месец първите 250 киловатчаса топлоенергия да се плащат с 20 процента по-евтино от базовата цена, а енергията над 1500 квтч. за месеца да се плаща с пет процента над т. нар. базова цена, каза още Тонева.