Такава поправка в Закона за автобусните превози ще бъде предложена на заседанието на правителството в сряда, съобщи пред Дарик радио министърът на транспорта Александър Цветков.

Промените в закона бяха спрени в първоначалния им вариант със заповед на премиера Бойко Борисов след като от Синята коалиция подадоха сигнал, че транспортни фирми лобират да отпадне категоризацията на тези автобуси.
Тогава беше предупредено, че ако това стане, може да се стигне до нова трагедия, като тази с катастрофата в река Лим, при която зигинаха 12 деца.

Проверката за сигурността на училищните автобуси, която доведе до спиране на част от тях, ще продължи и през септември, съобщи още Цветков.
В края на миналия месец, след проверка на 1200 рейосове, които карат ученици, над 100 се оказаха с нарушения и отклонения от изискванията. 10 пък директно бяха спрени от движение, след като били открити фрапиращи нарушени като седалки, саморъчно поставени с по един винт на пода.

Министърът увери, че е гарантирана и сигурността и за почиващите по Черноморието ни, след като фирмите, които отдават под наем джетове, от тази година бяха здължени да спират с дистанционно всеки нарушител, пречещ на хората в морето. Гранична полиция и морска администрация ще следят с патрулни катери за нарушения, а глобите са между 1000 и 3000 лева, уточни Цветков.