Заради здравословни проблеми досегашният съдия Васил Атанасов не може да продължи да гледа процеса, започнал през октомври 2013 г., предаде БТА.

Новото дело е насрочено от 3 до 6 февруари при друг съдебен състав.

Инцидентът стана на 5 юни 2012 г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени бяха имуществени вреди за около 62 милиона лева.

Обвинени за инцидента са собственикът на фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев.

Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, защото са допуснали бомбите да бъдат разглобявани, а по договора за утилизация е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. В обвинителния акт е посочено и, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова взривовете са се прехвърлили и в съседните складове.

Материалите по делото са 33 тома, разпитаните свидетели са близо 200 души.
Сега всички разпити на свидетели и вещи лица трябва да бъдат повторени. Има възможност някои от тях да не бъдат разпитвани отново, ако защитата на подсъдимите даде съгласието си за това.

Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна.