Операцията е по разследване по две досъдебни производства под надзора на Специализираната прокуратура, обясниха от МВР.

Групата е действала от 2008 г. досега. Тя регистрирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, изготвяла е документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо-предавателни протоколи, фактури, разписки и др.
В схемата са участвали десетки дружества, основно от Пловдив и София, една част от които се ревизират.

Вчера в София са арестувани 10 души, шестима от тях криминално проявени за измами, имуществени престъпления, престъпления против личността, документни престъпления, упражняване на професия без разрешение.
В Шумен е задържан 29-годишният В.Й., регистриран за кражби и телесна проведа.
В Пловдив са обискирани 18 адреса и за арестувани 17 души - 5 от тях регистрирани за документни и данъчни престъпления.
В Самоков са задържани трима, криминално проявени за измами и документни престъпления.

Полицията е конфискувала компютърни конфигурации, счетоводни документи, печати и др. Материалите са докладвани на Специализираната прокуратура. Действията по разследването продължават.

Средно за година щетите от ДДС измами са около 700 млн. лв., а дружествата, засечени в тези схеми, са около 30 000 (на фона на около 250 000 дружества, регистрирани по ЗДДС), съобщи неотдавна гл. инспектор Христо Йорданов, началник-сектор „Финансово-кредитна система” в „Икономическа полиция”. Той уточни, че миналата година са проведени 12 специализирани операции за разкриване на данъчни престъпления.