Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Промяната е записана в подписания днес договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г.

До промяната в НРД се стигна, след като на личните лекари досега бе забранено да издават направления за PCR-тестове на хора, които са с положителни антигенни тестове, защото се смята, че те са вече диагностицирани. Болниците пък отказваха да приемат пациенти със съмнение за коронавирус без PCR тест. Това създаваше бюрократичен кръг и много проблеми, свързани с изолацията и карантинирането, приема в болница, издаването на болнични и не на последно място - със статистиката.

Страната ни не признава резултатите от антигенните тестове, защото към момента се прилага дефиниция за случай на Covid-19, действаща на територията на целия ЕС, съгласно която лабораторно потвърждение на Covid-19 се извършва по метода PCR. Предвид това и всички ограничителни мерки (изолация и карантина) са съобразени с официално въведения ред.

Миналия месец Европейската комисия прие препоръки за използването на бързите антигенни тестове за Covid-19, в които настоя те да се правят в допълнение на PCR тестовете за сдържане разпространението на вируса, откриване на инфекции и ограничаване на мерки като карантина.  Комплектите за бърз антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да предложат резултати за няколко минути, за разлика от дните, които се изчакват за резултати от PCR тестовете, което може да се окаже ключов инструмент при борбата с големи коронавирусни огнища, изтъкна Комисията.