Издаването на направления за безплатни PCR тестове от личните лекари вече започна, като от днес едновременно с хартиените стартира и електронният им вариант.

"Към 11 ч. днес са издадени вече над 200 електронни направления за безплатен PCR тест, като 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева при демонстрация на системата с представител на "Информационно обслужване" в 17 ДКЦ в София.

Даден е "ключ" към централизирания модул, допълни тя и добави, че трябва да се направи препрограмиране на информационните системи на личните лекари. Възможно е да има проблеми в работата на системата, а вероятно и самите общопрактикуващи лекари ще имат нужда от текущо обучение и затова остава възможността за издаване на хартиено направление, добави Начева. Хартиените направления ще отпаднат, когато сме спокойни, че процесът работи без проблем и когато личните лекари желаят да издават само електронни направления, каза още тя. Може да има лекари, които искат да издават напрваления само на хартия, предположи Начева.

В 17-то ДКЦ беше направена демонстрация на системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест от личен лекар В 17-то ДКЦ беше направена демонстрация на системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест от личен лекар

Снимка: БТА

Всяко е-направление за PCR тест се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Зам.-министърът уточни, че ако пациентът е насочен от лекаря, той не заплаща нищо. Ако обаче прави теста по собствено желание, ще трябва да си плати.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева(ляво) и представител на "Информационно обслужване" направиха демонстрация на системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест от личен лекар

Снимка: БТА

Електронното направление ще е в помощ най-напред за пациентите и след това за лекарите, каза общопрактикуващият лекар Николай Брънзалов. Надявам се всички процеси да бъдат електронизирани. Ясно е, че в началото ще имаме затруднения, но те са отстраними, добави той.

Д-р Николай Брънзалов при демостриране на системата

Снимка: БТА

Д-р Брънзалов отправи апел към пациентите да не злоупотребяват с възможността за издаването на направление за безплатен тест, защото това би натоварило системата финансово и като времеви и човешки ресурс.

Модулът е изграден от софтуерната компания "Информационно обслужване"

Личните лекари ще дават направление за безплатен PCR тест за COVID-19 при поне два симптома на заболяването: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

За електронното направлението за PCR тест личният лекар прави заявка към Националната здравна информационна система, а тя генерира код, който медикът дава на пациента си. Той пък отива с кода до избрана от него лаборатория. Възможностите за избор засега са 82, а списъкът се обновява.

Досега, за да не се изследват за собствена сметка, хората трябваше да отидат до личния си лекар, той да им даде направление за специалист, който пък да им даде направление за изследване и с него пациентът да отиде в лаборатория.