Задействана е процедура за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар, който беше принуден да напусне поста директор на болницата в Исперих след 8 години заради законова промяна, според която чуждестранни граждани не могат да бъдат назначавани на подобна позиция.

Опитът му да получи български паспорт се проваля заради присъда за недекларирани пари при влизането му у нас. Сега отново е подал документи. След излъчването на телевизионен репортаж от Министерството на правосъдието са внесли в президентската институция предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар.

От администрацията на държавния глава уточняват, че документът е внесен в края на работния ден на 29 януари (петък), едва след като случаят стана публично известен.

"Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции", посочват от президентската институция.

От администрацията на държавния глава допълват, че Комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури.

Близо 7000 жители на Исперих се включиха в подписка в защита на д-р Заргар.

"Ние се стараехме с общи усилия да даваме на народа, който живее тук, малко по-добро здравеопазване. Естествено има неща, които ние не можем да направим, но аз смятам, че нещата са по-добре отколкото преди 8 години. Аз ще помагам с каквото мога - не задължително трябва да съм управител. Подобрихме най-вече сградата, апаратурата и най-важното - отношението към пациентите. Те идват при нас от безпомощност и трябва да имат уважение", каза самият той.