Директорът на многопрофилната болница в Исперих д-р Абдулах Заргар с решение на Общинския съвет от 1 февруари вече няма да ръководи лечебното заведение. Причината е промяната в Закона за публичните предприятия, според която чужд гражданин не може да стои начело на болницата. До избора на нов директор длъжността ще се изпълнява от д-р Иван Гайдаров - началник на Отделението за реанимация, съобщи БНТ. 

Още, когато станаха ясни промените в Закона, обществеността в Исперих се надигна в подкрепа на д-р Заргар. Тогава беше създаден Инициативен комитет, който започна събирането на подписи в негова подкрепа да получи българско гражданство. И на 22 януари подписката с 6 779 имена на хора от града и региона, както и негови колеги, беше внесена в министерството на здравеопазването, а от там препратена към Министерството на правосъдието.

Д-р Абдулах Заргар е от Иран. Завършил е медицина в Москва. В България е от 16 години с 6-месечно прекъсване, през което е работил в Англия. От 8 години трайно се е установил в Исперих и ръководи болницата в града. Хората казват, че е добър специалист и човек. И благодарение на него здравното заведение, което е имало хиляди левове дългове, вече е стъпило на крака, както и че са направени много ремонти, купена е нова апаратура.

Д-р Абдулах Заргар веднъж вече е подавал молба за българско гражданство, но му е било отказано. Оказва се, че е имал условна присъда за недекларирана валута при влизане в България, която обаче отдавна е изтекла.

Сега, както той, така и неговите съграждани се надяват молбата му, подкрепена от хиляди граждани, да бъде удовлетворена. Тя трябва да бъде разгледана в тримесечен срок.

Въпреки, че вече няма да ръководи местната болница, д-р Заргар казва, че остава като лекар в нея, за да помага на пациентите си.