"До момента в България са влезли почти 300 000 души от Украйна", съобщи на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

"Всички, които заявиха желание за временна закрила, бяха регистрирани на 100%. След като настанихме тези уязвими групи на хора, бягащи не от бедност, а от война, трябваше за много кратко време да се вземе решение как ще продължи дългосрочната грижа за тях. Всеки от нас знае колко е трудно да се намери подслон за семейство по принцип, а какво остава за толкова много хора. Един от отличителните белези на тази криза е, че обстоятелствата почти не ни дават възможност да планираме. Твърде много неизвестни се явиха в тази ситуация, сред тях и индивидуалните решения на тези хора - колко да останат, къде да останат, да се местят ли...", посочи Тошева, цитирана от dariknews.

Предварителните резултати към момента сочат, че при получени данни за над 40 000 украински бежанци, които са успели да се регистрират при анкетата, 3% са бременни, 7% са инвалиди, следвани от хората с хронични заболявания (10%), има и хора на легло. Всички те са с приоритет за отговарящите институции, стана ясно на брифинга.

Снимка: БТА

"Около преместването на хората в кол центъра ни пристигат най-различни запитвания, най-различни желания и съображения. Много от тях са основателни, особено на хората от уязвимите групи. Но някои от тях са доста несериозни, от типа, че искат да останат на първа линия на морето при преместването, да имат 2 пъти месо в седмицата и задължително сешоар в стаята", допълни Мариана Тошева.

"Още преди месеци обявихме, че настанените по хотелите на морето бежанци ще бъдат преместени след 31 май, за да започне обичайният летен сезон. Това го заявиха и самите хотелиери. Хората са запознати с датата 31 май като крайна дата на настаняване. Въпреки този голям срок, част от хората проявяват недоволство и не биха искали да си тръгват", посочи още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели във Варненско, ще заминат утре за Рибарица и Паничище, където ще бъдат настанени в различни бази, съобщи днес във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той уточни, че вече е създадена организация за превоза на всички украинци, които трябва да бъдат преместени от Черноморието към вътрешността на страната. Те ще пътуват или с извънредни композиции, или в допълнителни вагони към традиционните влакове, които се движат из страната. Очаква се утре първите украинци да пътуват в 4 допълнителни вагона, прикачени към композицията, движеща се между Варна и София в 10.30 ч., съобщи БТА.

Снимка: Скрийншот от БНТ

Украински бежанци живеят в около 150 хотела в региона, допълни картината областният управител Благомир Коцев. В тях са настанени приблизително 18 хиляди души, но около 3 хиляди вече са ги напуснали. Коцев уточни, че 5 хиляди души ще останат в региона - в хотели, които са изразили желание да бъдат включени в програмата, чрез която ще получават по 15 лева без ДДС за настанен бежанец.

От Варненско трябва да бъдат преместени около 7 хиляди души, каза Коцев. Той призова хората да не се притесняват и да пазят спокойствие, тъй като е създадена организация за превоза и настаняването им.

Тошева посочи още, че все още има държавни ведомства, чиито бази не са подготвени за приемане на бежанци. Тя не каза кои са те, но подчерта, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не изпълнят задълженията си.

Снимка: Булфото

По думите на Тошева в страната хотелите, изразили желание да се включат в новата програма за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях - около 300, са бази, в които вече има настанени украинци.

Председателят на ДАБ съобщи още, че близо 3 000 от пристигналите във Варненско бежанци вече са намерили работа. Тя припомни, че новата програма за хотелите, които настаняват бежанци срещу 15 лева на ден, е с продължителност 3 месеца. През това време хората могат да си търсят работа, допълни Тошева. По думите й украинците, които трябва да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия регион, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско - около 10 000.

ДАБ пое изключително трудна задача с настаняването на бежанците, много институции, местни власти, са ангажирани да осигурят на хората най-важното - подслон и храна, посочи Тошева. Тя припомни, че в други страни пристигащите са настанявани в спортни зали и палатки. Никак не ни се иска, но ако се наложи, може да се търсят и такива варианти и у нас, обобщи тя.

Директорът на полицията във Варна старши комисар Атанас Михов допълни, че органите на реда ще съдействат изцяло при превозването на бежанците, както от хотелите до жп гарите, така и във влаковите композиции. Полицаи ще има и там, където пристигат и се настаняват украинците, допълни Михов.