"Навлизаме в сезона на цъфтежа, в периода, когато алергичните заболявания стават много чести. Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция". Това заяви в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ако десетина преди тези опаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял и кихал, и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако такъв контакт е малко вероятно човек да е имал - това означава, че става въпрос за алергично заболяване.

Д-р Симидчиев уточни още, че алергиите никога не протичат с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Най-същественото е и при алергия хората да потърсят професионален съвет - към личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите сами по себе си не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев. В този сезон битовите алергии към домашен прах са по-малко, повечето са тези, които са свързани с цъфтежа.

Ако се правят нещата както трябва, маските предпазват и от полените, и могат да намалят оплакванията при алергии. Ако не се чистят както трябва могат да бъдат източник на допълнителни оплаквания.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.