На 500 метра от мястото на взривовете е регистрирано високо съдържание на отровни вещества - серен оксид, въглероден монооксид и азотен оксид, съобщиха ТАСС и БТА, позовавайки се на Централната китайска телевизия.

Потвърдена е смъртта на 12 пожарникари. Основното огнище на пожара е угасено, но над мястото на взривовете се издига гъст дим.

Районът отцепен в радиус от няколко километра. Затворени са пътищата към него, не работят няколко станции на метрото.

Във въздуха патрулират полицейски и военни вертолети.

Причините за взривовете се разследват.

В Китай вече наричат случилото се една от най-големите трагедии за последните години. На многомилионния мегаполис са нанесени огромни щети, които може да възлязат на стотици милиони долари.

Ударната вълна е била усетена на километри разстояние.

Вижте снимки от местопроизшествието >>

Националното сеизмологично бюро съобщи за две големи експлозии преди полунощ, първата от които съответства на три тона тринитротолуол (ТНТ), а втората е с еквивалент 21 тона. Двете експлозии са станали с интервал от около 30 секунди, съобщиха Си Си Ти Ви и държавната агенция Синхуа.

"Помислих, че има земетресение и се втурнах надолу по стълбите без обувки", разказва жителка на града, чийто дом се намира на няколко километра от мястото на експлозията. "Имаше огромно огнено кълбо в небето и гъсти облаци".

В социалните мрежи се разпространяват снимки, на които са заснети гигантското огнено кълбо и облак с формата на гъба. На други фотографии, показани от държавните медии, се виждат огнено море, от което нощното небе изглежда ярко оранжево, и високи стълбове дим.

В квартал на Тянцзин на около 10-20 километра от мястото на взривовете, някои жители спят на улицата с маски.

Китайският президент Си Цзинпин призова да бъдат положени всички усилия за спасяването на ранените при мощни експлозии в промишлен район на китайския пристанищен град Тянцзин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът настоя властите да овладеят и потушат пожара, "да положат всички усилия за спасяването и лечението на пострадалите и да осигурят безопасността на хората и тяхното имущество", съобщи китайската телевизия Си Си Ти Ви на официалния си микроблог.

Тянцзин се намира на около 120 километра източно от Пекин на Жълто море и е едно от най-големите пристанища на страната.