Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Десетокласниците трябваше да формулират пък собствена теза по откъс от одата "Левски" на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

Миналата година седмокласниците правиха преразказ върху "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви.

Разказът "Череши" на Захари Карабашлиев е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет, отбелязват от просветното министерство. И припомнят, че още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование  се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получени са се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях."

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.

Националното външно оценяване за седмокласниците започна в 9 часа в 1699 училища. В първата част от изпита в рамките на един час учениците решаваха тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба - в случая върху разказа "Череши".

Час преди изпита на седмокласниците, започна и първото национално външно оценяване по български език и литература на над 51 000 десетокласници. Изпитът трябваше да се проведе за първи път през миналата учебна година, но заради пандемията бе отменен.

За час и половина учениците решаваха тест от 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за редактиране, за формулиране на теза и създаване на кратък текст. След около час първите започнаха да излизат.

Днес се спазваха и всички мерки за безопасност - учениците бяха с маски, а двата випуска влизаха от различни входове. Изпитите "две в едно" се полагат в собствените училища, има видеонаблюдение и квестори, за да не се преписва.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас - 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.