На територията на общинана след труса в Черно море са пострадали както обществени сгради, така и частни домове. Има напукани мазилки, съборени паянтови стени и паднали комини.
Министър-председателят разгледа сградата на общината, която също е пострадала, църквата "Свети Харалампий" и дома на местната жителка Венета Димитрова, предаде БТА. Борисов посочи, че Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет днес е превела 10 000 лева за започването на ремонта на църквата "Свети Харалампий", общината разполага с други 14 000 лева от резерва. Борисов посочи, че Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет днес е превела 10 000 лева за започването на ремонта на черквата, а общината разполага с други 14 000 лева от резерва.
По думите на Красимир Кръстев - кмет на община Шабла, щетите в общината се оценяват между 80 000 и 100 000 лева. Той увери премиера, че във вторник ще му предостави протоколите на назначената от него комисия с конкретните разчети за щетите от земетресението.
В с. Камен бряг премиерът посети кметството и информационния център, където в момента има Лятна фотографска академия за деца от община Каварна.  Борисов разгледа археологическия резерват "Яйлата" и увери кмета на Камен бряг Добринка Ялнъзова, че ще съдейства за експертна оценка и за средства за обезопасяването на резервата, който също е пострадал от земетресението. Кметът на Каварна Цонко Цонев пък го информира, че за възстановяването на пострадалите къщи в Камен бряг са необходими 7-8 хиляди лева, а за кметството - 55 хиляди лева.
"Пари от държавата обаче ние не искаме, ще си ги осигурим от резерва на общината и от бюджета", посочи Цонев. Той настоя само за нов противопожарен автомобил, от който районната служба в Каварна по думите му има належаща необходимост.
"Министерството на извънредните ситуации така и не е работило и затова не ми е жал за закриването му", заяви още в министър-председателят, който закри въпросното ведомство, цитиран от „Фокус”. Той отново припомни, че след взривовете край Челопечене му се е наложило като кмет на София да отпусне 3 млн. лв. за отстраняване на щетите, вместо това да направи съответното ведомство.
"Искам да кажа на всички пенсионери, че аз им вдигам пенсиите, а не Станишев", каза още Борисов. Той подчерта, че увеличението на пенсиите е обявено от Сергей Станишев, но реално се плаща от новото управление на страната. Премиерът допълни, че предходното правителство е оставило страната в незавидно положение в много отношения и всички пари са били изхарчени до месец август, което по думите му не е честно.
Борисов каза, че се надява, че и митниците ще започнат да събират повече пари, че повече хора ще си плащат данъците и крадците на ДДС ще намалеят.
Вижте видео
Вижте още снимки