Той откри официално обектите по проект "Създаване на привлекателна физическа среда на Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие", предаде БГНЕС.

Първо премиерът откри нов цех за производство на касови апарати и електронни устройства на фирма "Дейзи Технолоджи". В него сега са разкрити 80 работни места, като предстои да бъдат наети още 40 души, за да се попълни производственият капацитет от 120 работни места. Инвестицията е в размер на 3 милиона лева. На откриването присъстваха и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и кметът на Габрово Таня Христова.

По-късно премиерът Борисов присъства на откриването на обновената с 4 милиона лева европейски средства по програмата "Регионално развитие" крайречна улица "Аврам Гачев". Улицата край река Янтра е с нови паркови площи и екзотични насаждения, има детски площадки, паркинги, ново енергоспестяващо осветление и система за видеонаблюдение с 15 камери, предаде БТА.

Смисълът на построените от нас в цялата страна пътища и магистрали е в икономическия ефект, който трафикът по тях носи, каза в Габрово Бойко Борисов. По думите му в целия свят се строят предимно петролопроводи, газопроводи, и пътни артерии, тъй като движението по тях носи средства.

За тунел през Хаинбоаз няма да има европейски пари и затова в момента се търсят инвестиции, подчерта премиерът. Тунелът под Шипка пък се финансира по европейски програми и нямало да се отрази икономически на страната.

"Колкото повече пътища, толкова повече трафик, толкова повече пари за България", коментира премиерът.

Борисов заяви, че не го интересува кой има конгрес. Той поясни, че конгресът на БСП днес в София не е интересен нито за него, нито за обществото. 
По думите му, 20 години от БСП са лъгали хората и са правили заменки

Борисов призова габровци да си санират жилищата и блоковете. Той се обърна и към живущите в съседство в блока до обновената улица, като им каза да си санират блока: "Казвам го, защото сте габровци, 60 процента се намаляват разходите за ток и отопление".

"Бели са им косите", каза някой от публиката, визирайки това, че пенсионерите нямат финансова възможност да си санират жилищата.
"Ами бели са им косите, ама 20 години са гласували за комунисти", каза премиерът.
"48-ми конгрес на комунистите сега се провежда. 48 години виждате какво представлява държавата, та имали конгрес. Кой го интересува, че имат конгрес? Абсолютно ми е безразлично кой има конгрес. Така че нито ще им дам повече да правят заменки и да помилват престъпници, нека там да се събират и да си говорят за каквото искат", каза още той.

Нескромно искам да припомня, че само за четири години ние успяхме да привлечем повече от 200 млн. лв.за Габрово, заяви кметицата на Габрово. Тя поясни, че тези инвестиции са в детски училища и градини.
"Инвестираме в туристическа инфраструктура, в много интересни обекти. Няма да пожалим и пари за превенция от наводнения. Правим инвестиции не само в тежка инфраструктура, но и в нови социални обекти. Един от най-важните проекти, с който всички свързват Габрово не само в България, но и в ЕС, това е интегрираният проект за воден цикъл на град Габрово", каза Таня Христова.
Тя покани Борисов след 10 дена на първа копка на проекта за воден цикъл на града.

Изненадващо за Борисов на улицата го посрещна негова статуя-карикатура. Такава статуя е направена и за Томислав Дончев. 

Повече от две хиляди маскирани деца и възрастни участват днес в карнавалното шествие по повод на Майските празници в Габрово, близо 20 хиляди габровци и гости на града гледат маскарада под проливен дъжд. Кметът на Габрово Таня Христова, маскирана като Крюела де Вил - лошата героиня от класическата анимация на Уолт Дисни "101 далматинци", отряза с еднометрова ножица опашката на триметровата бутафорна черна котка, която е символ на града.
Карнавалното шествие започна с парад на ретроавтомобили, в него участваха мажоретки, скейтбордисти, клоуни и жонгльори, имаше и триметрови бутафорни шаржове на политици от всички политически сили.