Блок в квартал "Хиподрума" в София трябва да плати общо 75 хил. лева сметка за вода. Казусът е притеснил много живущите, които имат сметки над 1000 лева. Най-големите сметки пък отиват на над 3000 лева, съобщава Нова тв.

В същото време доскоро хората са плащали сметки от сорта на 25-40 лева.

"Сега сметките варират над 1000 лева. 1430,21 лева е малка сметка за вода. Според фактурата имам 600 кубика вода за 51 дни. Общото задължение на блока е от 32500 кубика вода, което прави 17 тона вода на час като потребление", обясни живущ в кооперацията.

Представител на "Софийска вода" каза, че до момента дружеството не е имало такъв прецедент. "Тези сметки не са предавани и не са изискуеми. От ноември имаме проверка на общия водомер. Ще го тестваме за производствен дефект и вече сме се свързали с производителя. И ние се чудим дали може да мине толкова вода", обясни Валентин Милушев, директор "Управление на мрежата" в "Софийска вода".

"Видя се, че има проблем, но те прескочиха първото тримесечие. Второ отново засичат по-големи количества и така се натрупа голяма сума", обясни домоуправителят на блока.

"Сметките няма да се плащат. Няма доказателства за вътрешен теч, нерегламентирани връзки и т.н.", добави човекът от "Софийска вода".