Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните и горите и на правителството за подкрепа на родните производители на земеделска продукция и храни, чрез осигуряване на достъп на българските потребители до тяхното производство в супермаркетните вериги. Това се посочва в становище на Българска Асоциация Биопродукти, получено в БТА.

Предложеното постановление на Министерския съвет не налага ограничение на който и да било доставчик да снабдява веригите да предлага качествена и достъпна храна и да бъде представен на рафтовете на веригите. Проектът просто иска гарантирано място и осигурен достъп на местните производители от различните региони до местните клонове и магазини на тези вериги - нещо, което отдавна е реалност в цяла Европа, се посочва в становището.

През годините многократно сме поставяли въпроса за изключително трудния ни достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България. Непосилните условия към нас по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България (което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци), натиска по отношение на цени и промоции, са безпрецедентни и не се срещат никъде спрямо колегите ни от останалите европейски страни, се посочва в становището.

Резултатът според асоциацията е, че 95 процента от българската биопродукция се изнася, а отскоро обособените рафтове на веригите магазини за биопродукти са пълни с вносна продукция на изключително високи цени.

В този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока - осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти. И това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока проява на солидарност, в посока съхраняване и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти, се посочва в становището.

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това е станало по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, иницииран от Сдружението за модерна търговия, съобщават от министерството.

Частните оператори могат да поемат този краткосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като предоставят площ от него, на която родни производители да предлагат продукцията си. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната.

"Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им", е заявила министър Танева. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. Танева е коментирала, че предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на МЗХГ и изпратено до браншовите организации в сектор "Земеделие" за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство.

По искане на Сдружението за модерна търговия още днес бе създадена работна група между МЗХГ и търговските вериги. Неин председател е директорът на дирекция "Политики по агрохранителната верига", посочват от министерството.