"17 младежи и мъже от Болград са загинали на фронта до момента. Преди дни направихме и събитие да ги почетем. Те са както от града, така и от петте села, включени в рамките на общината".

Тъжната равносметка от войната направи Жана Суслина, началник отдел "Култура, туризъм, младежи и спорт" в Болградския общински съвет по време на представянето на списание ЛИК - "Гласът на българите в Украйна". Събитието се проведе в Дома на културата в града.

С решение на местния парламент от 23 февруари - стана ясно от думите ѝ - улици в Болград са преименувани на името на загиналите във войната. До момента вече има преименувани 16 такива, информира БТА.

По думите на Суслина една от залите в Дома на културата е предоставена за разпределяне на хуманитарни помощи.

"Благодарни сме на всички българи, които се отзоваха и ни подкрепят с дарения в това сложно време", подчерта тя.

"В списанието има много истории от младежи, които са доброволци, съдействат и помагат за това отново да продължим да живеем спокойно, по начина, по който умеем. Тук продължаваме с нашия национален календар. На 1 март отбелязахме обичая с Баба Марта, вързахме си мартенички. На 3 март отбелязахме Националния празник на България. За съжаление, сега форматът е 50/50. Намаляваме броят на присъстващите, разкъсваме едно мероприятие на няколко локации. Разпръскваме хората, за да няма голямо струпване на хора", каза още тя.

По думите ѝ въздушните тревоги в Болград не са рядкост.

"В сградата, където се случва представянето на ЛИК също има бомбоубежище. Не във всички сгради има такива обаче, стана ясно от думите ѝ. Тук, всеки ден провеждаме мероприятия при ограничен брой", посочи Суслина и добави: "Над 600 семейства живеят при нас, на територията на общината, след вътрешна миграция на застрашени от бойните действия. Именно за тях се разпределя и част от тази хуманитарна помощ", добави тя.

Снимка: БТА

"След Одеса на Трети март, БТА представя новия брой на списание ЛИК, посветен на българите в Украйна, и в Болград, чието население е почти изцяло българско", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

"Представяме "Гласът на българите в Украйна" в тежък за Болград момент, когато скърбим за убитите в битките българи от района. Това са най-тъжните новини, които БТА предава от миналия февруари насам - за загиналите, за погребенията им, за паметните плочи... Но се молим изчезналите да се окажат живи и за оздравяването на ранените, които Болград очаква да се върнат", допълни той.

Снимка: БТА

По думите на Кирил Вълчев, българите в България могат да се поучат от българите в Болград.

"Стигат само няколко примера от историята на Болградската гимназия", каза той. "През 1857 г. решението за създаването й взема общо събрание на представителите на всички български села в района на Болград и заедно пишат обща молба до назначения от султана нов молдовски княз Никола Богориди, който е правнук на Софроний Врачански. Това е пример, че българите можем да постигаме съгласие - пример, който е особено полезен в дните на раздори между българите в България", посочи генералният директор на БТА.

По думите на Кирил Вълчев скоро след това активно в осъществяването на инициативата се включва Георги Раковски, който дори се отказва от собствената си идея за създаване на печатница в Галац и започва да работи за гимназията в Болград.

"Това е пример, че водачите на българите могат да бъдат едно с тях и да следват въжделенията на всички, в което българите в България понякога изглежда, че сме изгубили вяра", посочи Вълчев.

Снимка: БТА

След представянето на списание ЛИК генералният директор на БТА връчи юбилейна монета и пощенска марка за 125-годишнината на Българската телеграфна агенция на Галина Иванова, директор на Областния център на българската култура, Снежана Скорич, директор на Болградската гимназия "Г. С. Раковски", Жана Суслина, началник отдел "Култура и спорт" в Болградския общински съвет, и Николай Иванов - председател на Измаилската българска община "Света София".

Той формулира голямата цел с популяризирането на българските общности чрез списание ЛИК: "Българите да бъдем общност, защото, както казва Свети Йоан Златоуст: "Богу е угодно да се грижим един други му!", каза генералният директор на БТА. 

Снимка: БТА