Важно е да се чува в България гласът на българите в Украйна и списание ЛИК помага за това. Около това твърдение се обединиха представители на българската общност в Одеса, които присъстваха на представянето на изданието на БТА. На 3 март изданието бе представено в Българския културен център в Одеса от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, зам.-директора на дирекция "Български медии и общности по света" Юлия Христова и отговорния редактор на ЛИК Яница Христова.

Димитър Терзи, директор на Българския културен център на българската култура, каза пред БТА, че въпреки тежката година, българската общност в Украйна се държи. "Държим се, защото, първо, чуваме България и тя ни чува. Стараем се да държим връзка и с БТА. Виждаме как отразявате нещата, които правим тук, и, естествено, сме много благодарни. Надяваме се нещата да се подобрят и да бъде още по-интересно за нас и от двете страни", каза Димитър Терзи. "Времето е много сложно, но независимо от това ние сме народ, който достойно е издържал такива тежки времена", допълни той. По думите му, въпреки създалата се ситуация, училището в града се посещава и идват деца да се учат, независимо, че има тревога и опасност. "Други отиват на фронта и много загинаха на отбранителната линия. Аз искам да направя една фотоизложба за всички, които са загинали - от деца до възрастни", каза още Терзи.

Снимка: БТА

Проф. Александър Ганчев, доктор на историческите науки, също коментира значението на списание ЛИК, което проследява темата "Гласът на Българите в Украйна".

"Всяко едно публикуване, всяко едно издание е много важно - и от историческа гледна точка", каза той. По думите му едно такова издание може да се чете и след 20, 50 или 100 години, като някакъв момент ще се превърне в исторически извор. "От гледна точка на представянето на българската култура, особено от гледната точка на това, което става в България, според мен по-голямата част си представят бесарабските българи като една българска култура, застинала преди два века", каза Ганчев. Според него това, което прави списание ЛИК, е много важно: "то представя един много по-широк поглед върху живота на бесарабските българи и върху тяхната култура. Представени са и поетите, и художниците, има интервю и с бележития историк Николай Червенков". "Това е многостранно представяне на това какви са българите в Бесарабия, с какво живеят и какви са емоциите им, живота и културата", коментира още проф. Ганчев.

Валентина Кащи, преподавател по български език и литература в българското неделно училище в Одеса, заяви, че според нея броят на ЛИК е от особена важност. "Според мен е много важно, защото сега положението в Украйна е много сложно, но българската общност я има - жива е, работи, и помни своята държава, тачи и обича своите български обичаи и безкрайно, безмерно обича и тъгува за своята прародина", каза Кащи. "За това колкото повече хората в България знаят за живота на бесарабските българи в Украйна, за това как децата изучават български език, как селските български общини празнуват български празници дори в най-тежкото време, колкото повече за нас четат, толкова повече ще опознават нашата история тук, в Украйна, и нашите традиции", допълни преподавателката. Според нея това ще бъде от полза за взаимно уважение между народите.