Българската телеграфна агенция откри свой Национален пресклуб в турската столица Анкара. Откриването му е продължение на политиката на агенцията да има свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности, предава от Турция пратеникът на БТА Иван Лазаров.

Снимка: БТА

Церемонията уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в югоизточната ни съседка, посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, генералният консул в Одрин Борислав Димитров, ръководителят на националната новинарска агенция на Турция - Анадолската агенция, Сердар Карагьоз, главният й редактор Юсуф Йозхан и ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут.

"Днес БТА не само се завръща пълноценно в Анкара, но и разширява присъствието си в Турция с Национален пресклуб", отбеляза пред присъстващите генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Според него като "добри комшии" България и Турция трябва да направят всичко възможно, за да се познават по-добре, да си помагат, както и да уважават различията си.

Снимка: БТА

"Вече цели 125 години БТА е цветна рентгенова снимка на това, което става в България, Балканите, Европа и в целия свят. Тя показва света на България и България на света", посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя пожела успех на екипа на агенцията и на нейното ръководство, както и новият пресклуб да се превърне в "истински културен център".

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков отбеляза, че с откриването на пресклуба се ражда "вторият дом на България в сърцето на турската столица", на емблематичен адрес, бул. "Ататюрк 199" Е, както и на символна дата - денят, в който Мустафа Кемал Ататюрк си тръгва от България, където е бил военен аташе година и половина.

Снимка: БТА

Генералният директор на Анадолската агенция Сердар Гарагьоз прогнозира "прекрасни резултати" от сътрудничеството на базата на сключеното споразумение между БТА и националната информационна агенция на Турция, които си разменят "реална и обективна" информация.

Новооткритият Национален пресклуб на БТА в Анкара получи и първите си подаръци. От вицепрезидента Илияна Йотова и нейния екип - картина с българка, окичена с рози, а от Анадолската агенция - фотоапарат, изработен от рециклирани автомобилни части.

На церемонията присъстващите се насладиха на музика от българската джаз певица от турски произход Йълдъз Ибрахимова и пианиста Каан Музаффер. Ибрахимова изпълни няколко емблематични песни, а в една от тях сля мотиви от българска и турска народна песен, за да покаже колко близки са двата фолклора и двата народа.

Гости на БТА бяха и студенти от Анкарския университет, които се обучават в катедра Български език и литература.

Снимка: БТА

На откриването бе представена документалната изложба "Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 - 2 февруари 1915)", предоставена от Държавна агенция "Архиви".

Кореспондент на БТА в Анкара ще бъде Нора Чолакова.

Снимка: БТА

Ето и пълното слово на Кирил Вълчев при откриването на Националния пресклуб:

"Уважаема г-жо вицепрезидент,

Ваши превъзходителства посланиците в Турция на България и Европейския съюз,

Уважаеми г-н Карагьоз - генерален директор на Анадолската агенция,

Уважаеми г-н Йозхан- главен редактор и заместник генерален директор на Анадолската агенция,

Уважаеми г-н Митев - генерален директор на Българското национално радио,

Уважаеми гости, специално се обръщам към студентите "Българска филология" в Анадолския университет,

Уважаеми колеги,

БТА се завръща в Анкара променена след 30 години в деня на завръщането на Ататюрк от България в Турция, за да я промени преди точно 100 години.

Последният кореспондент на БТА в Анкара Апостол Саръиванов си тръгва през 1993 г. Първият щатен кореспондент в Турция - Димитър Шишманов идва през 1954 г. първоначално в Истанбул, а пет години по-късно се премества в Анкара. А според проф. Хюсеин Мевсим БТА е имала кореспонденти в Турция още от 1924 г. - първо Дамян Калфов, а след него Георги Матов. Щатни кореспонденти на БТА са били Христо Диамандиев, Стефан Солаков и Любомир Габровски. От 1998 г. БТА получава информации от Истанбул от нещатния кореспондент Нахиде Дениз, която също е тук. Постоянен кореспондент в Анкара през тази година става Нора Чолакова, която владее турски език и е с голям опит като отговорен редактор в редакция "Балкани" на БТА.

Днес БТА не само се завръща пълноценно в Анкара, но и разширява присъствието си в Турция с този Национален пресклуб. Такива пресклубове в чужбина БТА планира да има във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности. В Анкара е петият - след Скопие (в Република Северна Македония), Букурещ (в Румъния), Босилеград (в Сърбия) и Тараклия (в Молдова).

Специално благодаря на посланик Ангел Чолаков и на Вашите колеги от българското посолство в Турция за включването в общото усилие БТА да има постоянен кореспондент и пресклуб в Анкара още в началото на важната за Турция година на 100 годишния юбилей на републиката.

Пресклубовете на БТА са не само офиси на кореспондентите и зали за пресконференции, а и места за представяне на България със събития и изложби като тази, която откриваме днес - документалната изложба на Държавна агенция "Архиви" "Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 - 2 февруари 1915)".

От архивните снимки и документи разбираме, че Ататюрк не е само водачът, променил Турция, но и човек с голяма роля за промяна в отношенията между българи и турци след векове на противопоставяне.

Това ново отношение на искрена обич откриваме в думите на Ататюрк от 1931 г.:

"Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция."

А към това да прибавим и красивата история за любовта на Ататюрк и българката Димитрина Ковачева-Мити придава на тези нови отношения и красива романтика.

Именно като добри комшии - променената от Ататюрк Турция и свободна България - трябва да правим всичко възможно да се познаваме по-добре, за да си помагаме, да не позволяваме да се отчуждим и да уважаваме различията си. Защото даже в различията имаме и символни общи неща - ето денят, в който Турция среща бъдещия Баща на турците след годините в България, българите отбелязваме един от 12-те Господски празника на нашата вяра - Сретение Господне. Ден, подходящ да се замислим за съдбовните срещи в живота на човека.

"Neyi ariyorsan osun sen" ("Ти си това, което търсиш"), казва Мевляна Руми, при чийто гроб в Коня бях преди дни и благодарение на моя колега Сердар видях знаменитите въртящи се дервиши. В БТА съзнаваме колко огромна отговорност носим медиите с какви новини срещаме хората, какво ги караме да търсят - дали сближаващо знание един за друг, или омраза от непознаване, истина или лъжа.

В изпълнението на дълга си да разказваме за България на света и за света на българите ние имаме добър партньор в лицето на Анадолската агенция. През есента на миналата година с моя колега генералния директор на Анадолската агенция Сердар Карагьоз подписахме ново споразумение за размяна на новини всеки ден, но отбелязахме, че сътрудничеството между БТА и Анадолската агенция са по-големи, по-възрастни от нас - първият договор е от 1972 г. - аз съм роден 1973 г., Сердар - 1981 г. Двете агенции сме заедно и в Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА), която с подкрепата на нашите турски приятели вече е регистрирана със седалище в България, а г-н Карагьоз ще поеме от Гърция президентството на АБНА през тази година на годишното общо събрание в родния град на Ататюрк Солун, където и самият Сердар е роден.

За общите ни съвместни начинания на БТА и Анадолската агенция ми се струва подходящ един турски израз, който българите употребяваме, за да кажем "Браво!" - "Ашколсун!"

Но смисълът на "Ашколсун!" далеч надхвърля "Браво!", защото буквално изразът означава "Да бъде любов!" и с него се поздравявали срещналите се, които вярват в едно и също нещо.

Така че нека се надяваме и в новия пресклуб на БТА да има много срещи на единомишленици, които да си казват:

"Ашколсун!"

Благодаря ви за вниманието!"

Снимка: БТА

БТА има национални пресклубове извън България още в Скопие (Република Северна Македония), Букурещ (Румъния), Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова). Чрез свободния достъп до БТА, гласът на местните общности може да стига до жителите на всяко населено място, а чрез емисиите на английски - и до всяка точка на света.

Вижте всички снимки ТУК>>>

От 27 декември БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който отплава от Варна за Антарктида.

Отварянето на пресклубове е част от политиката на агенцията, обединена под марката Национален пресклуб БТА. Целта е те да се утвърдят като място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини, припомнят от Телеграфната агенция.