"В ход е изграждането на българската екосистема за киберсигурност в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност, способна да отговори на киберинцидентите със значително въздействие", заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на международния форум "Кибертехнологии" в Тел Авив, Израел, съобщи пресслужбата на МС.

"Съсредоточени сме върху програмите за обучение и образование в областта на киберсигурността, за да се изгради национален пул от киберексперти, които да отговорят на търсенето на бизнеса и правителствените организации", изтъкна вицепремиерът Николова.

В изказването си вицепремиерът, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет, наблегна на политиките за превенция срещу киберпрестъпленията и приетите нормативни промени, произтичащи от българския Закон за киберсигурност. Тя подчерта, че приоритет за България е постигане на високо ниво на киберхигиена в институциите.

В рамките на участието си във форума тя припомни мотото на българското председателство на Съвета на ЕС - "Съединението прави силата", което би подхождало и на общите усилия в сферата на киберсигуността.

Вицепремиерът Николова даде висока оценка на партньорството на страната ни с държавата Израел по отношение на киберсигурността. Тя сподели своите впечатления от посещението на българската делегация в Националното бюро по киберсигурност в израелския град Беер Шева. Заместник министър-председателят каза, че е било договорено с ръководството на бюрото да се засили сътрудничеството и обменът на информация.

Вицепремиерът Марияна Николова (вдясно) по време на международния форум "Кибертехнологии" в Тел Авив

Снимка: Министерски съвет

В делегацията са заместник-председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Красимир Симонски и националният координатор по киберсигурност и началник отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Междувременно заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че Русия и Китай водят кибервойна за подронване на демокрацията в Европа. ЕС трябва да създаде инструменти, с които да отвърне, добави тя.

Кибервойната е любим метод на Русия и Китай, защото "те виждат, че е ефективна и евтина". Използват информацията като оръжие и няма да се откажат от това, докато Европа не им се противопостави, категорична бе Йоурова в свое изказване по време на експертна конференция в Брюксел, посветена на дезинформацията.