Шефът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП главен комисар Явор Колев е определен за национален координатор по киберсигурност. Това става със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи праителствена информационна служба.

Решението е основано на чл. 11 от Закона за киберсигурност. Според него националният координатор е и секретар на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Координаторът ръководи изготвянето и актуализирането на Националната стратегия за киберсигурност, участва при създаването и развитието на Националния киберситуационен център, координира действията и комплексната реакция при заплаха от киберкриза и заплахи от хибриден характер, уточниха от Министерски съвет.

Многократно награждаваният от български и чужди служби Колев работи в системата на МВР от близо 30 години. Започва да преследва дискове с нелегална музика като част от икономическа полиция, а с напредването на технологиите оглавява новосъздаденият сектор за борба с киберпрестъпления. Под ръководството му той прерасна в отдел.