В Националния център по заразни и паразитни болести днес са пристигнаха китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Te са били заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност.

България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус, пише в съобщението.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, поясни вчера, 29 януари, по време на пресконференция в МЗ, че доказването на мутирал коронавирус може да стане само при тежко болен човек, с разгърната клинична картина. Материали за това изследване ще бъдат пращани само от лекуващи лекари, подчерта проф. Кантарджиев и добави, че вероятно ще се въведе изискване за подпис на епидемиолог и инфекционист.