Приетите законови текстове, които ни задължават във всички автобуси да има колани, са недопустими и противопоставящи се на българското и на европейското право. Ще потърсим спешна среща с премиера Бойко Борисов още в понеделник, заяви пред "Фокус" председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Според нея промените в Закона за пътищата и Закона за автомобилните превози, които по-рано днес парламентът прие на второ чете, е абсолютно некомпетентно приет.

"С така заложените текстове се изисква и в градските автобуси да бъдат въведени колани - това е несериозно и може би в Европа ще ни се позабавляват на глупостта. Всички производители на градски и междуградски автобуси произвеждат тези автобуси без задължителни колани, защото това са превозни средства, за които е предвидено да се движат правостоящи пътници", заяви Милтенова.

По-рано обаче депутатът от ГЕРБ (вносители на предложенията) - Станислав Иванов, заяви:

"Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км. еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт, основно няма да се налага, както и в момента не се налага да се ползват колани", уточни той.

Милтенова обаче заяви още, че пътникът е този, който трябва да пази своето здраве и шофьорите трябва да бъдат облекчени от този ангажимент.

"Живеем в демократична страна и всеки трябва да носи отговорността от своите действия", добави тя.

Изискването за оборудване с колани влиза в сила в 9-месечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите, които също бяха заложени като задължително условие - в 18-месечен срок. Глобата за превозвачите, които не са изрядни, ще е 3000 лв.