Парламентът реши окончателно автобусите задължително да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. Той изменя Закона за автомобилните превози. "За" гласуваха 79 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" -20, съобщи "Фокус".

Изискванията ще важат за превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE.

Предвиждат се и наказания. С глоба или с имуществена санкция от 3000 лева ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това.

Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано.

Ще се наказва с глоба или с имуществена санкция от 1500 лева превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства.

50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите, уточни пък пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов.

"Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км. еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт, основно няма да се налага, както и в момента не се налага да се ползват колани", уточни той.

9 месеца е срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани, съобщи още Иванов.

"Автобуси, които нямат поставени колани, са два типа. Единият са тези, за които фабрично не е предвидено да имат такива. Това са най-тежките случаи, вероятно те са около 1000 на брой в страната. Във всички останали автобуси е заложено да има колани или имат такива", допълни народният представител.

Той подчерта, че според фирмите, извършващи изпитания на автобусите, срокът от 9 месеца за преоборудване е напълно достатъчен. По думите му ще трябват два месеца на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да подготви наредба към закона. 18-месеца пък ще е срокът за поставяне на видеорегистратори.

В мотивите към предложението се посочва, че към сега действащата нормативна уредба e предвидено пътниците и водачът да използват обезопасителни колани в превозните средства, които са оборудвани с такива.

За промените се говори отдавна, но темата стана особено актуална след жестоката катастрофа край Своге, при която в автобус загинаха 17 души, а двайсетина бяха ранени. Именно след нея бяха внесени предложенията за промени. Според някои експерти обаче, в определени ситуации, коланите могат и да попречат за изваждането на пострадали хора. Например при катастрофата в река Лим преди години, при която загинаха 12 деца, можело да няма оцелели, ако всички са били с колани.

Междувременно обаче от "Галъп" публикува данни от последното си изследване, които показват, че мнозинство от 75% от българите приемат, че коланите действително помагат за безопасността, а 66% подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси. Очевидно е, че общественото мнение е узряло за идеята, която на няколко пъти беше на практика отложена заради липса на политически действия, коментират социолозите.