През 2021 г. площад "Света Неделя" ще бъде свързан с пешеходните пространства, които започват през пл. "България", през реконструирания бул. "Витоша" до църквата. А пред храма ще са разположени красиви "гъби", които ще светят през нощта.

Студиото на световното величие в архитектурата Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс на Столичната община за новата визия на площада, а самият Фуксас и главният архитект на София Здравко Здравков разказаха подробности за реновацията пред Нова телевизия.

"Аз идвам в София, но и София идва при мен", разказа италианският архитект и допълни: "Този проект е най-важният за моета архиртектурно студио - защото става въпрос за центъра на един град, който е с историческо минало, за трафика на един град".

"Затова смятаме, че това е един много важен проект", допълни Фуксас.

"В света няма толкова интересни проекти като този, който обединява нуждите на хората и историята", категорично заяви архитектът. Дървета няма да се режат, растителността ще бъде изцяло запазена, заяви на свой ред арх. Здравков.

А арх. Фуксас заяви, че закон за студиото му е дървета да не се режат, а да се засаждат.

Проекът на италианеца обаче предизвика недоволството на Българската православна църква. От там се противопоставиха на проекта на арх. Фуксас и попитаха къде ще спират колите за сватби и поклонения в столичния храм "Св. Неделя" и откъде ще минава автомобилът на патриарх Неофит към дома му в Софийската света митрополия.