Северната скоростна тангента никога не е планирана като градски булевард. От самото начало нейното предназначение е било да изнесе целия транзитен трафик извън София и този път много успешно изпълнява тази роля. Преговорите, които водим със Столична община, е да прецизираме всички крайградски части и това къде ще има винетки, къде няма да има, къде ще има тол система. Това заяви пред Нова тв инж. Дончо Атанасов от ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура". Той посочи, че целта е да се намери такова решение, което да не лишава АПИ от приходите от пътни такси от този път.

По Северната тангента ще се пътува без винетка за леки автомобили

"За мен това са измислени скандали, никога Северната скоростна тангента не е била планирана като градска магистрала. Тя винаги е била планирана като крайградска магистрала и е част от републиканската пътна мрежа. Не може да се разглежда само фрагментарно дали да има там винетки по няколко причини - ресурсът, който АПИ отделя за развитието на крайградската инфраструктура на София е доста сериозен", посочи още инж. Атанасов.

През Северната скоростна тангента преминават на годишна база над 10 млн. автомобила. Затова според представителя на агенцията, дори само само 1 млн. автомобили да нямат винетки за преминаването по този път, се губи огромен ресурс.

"Надявам се днес да постигнем споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура". В крайна сметка казусът засяга пет района на Столична община - "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Надявам се, че ще постигнем споразумение тези хора да не заплащат винетна такса, въпреки че този път е заложен като транзитен път, но от друга страна има предназначение на път, който отклонява трафика от центъра на града и свръзва северните райони на града. Така че надявам се да успеем да запазим неговото предназначение, както беше планирано", каза зам.-кметът на София инж. Дончо Барбалов.

По повод сигналите за проблеми в системата за новите винетки инж. Дончо Атанасов обясни, че всички проблеми в електронната система ще бъдат изчистени.

Вече има сигнали, че системата не работи коректно - някои са платили два пъти винетката си, а други имат проблеми с конвертирането на винетките от хартиени в електронни, имаше и информация за блокирани машини за продажба на винетки по бензиностанциите.

"Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса, ще бъдат възстановени, а ако има грешки в електронната система, те ще бъдат отстранени в най-скоро време", коментира Атанасов.