Днес имаше среща при премиера с Националния оперативен щаб. Ежедневните срещи продължават при него. На сутрешната присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. Бе взето решение извънредната епидемиологична обстановка да се удължи с две седмици - до края на юли. Това стана ясно на пресконференция, на която присъстват здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.

По-късно днес министър Ананиев ще определи със заповед кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащите ще бъдат под карантина.

Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от извънредния брифинг.

"30 души в болници били подложени на тестване с препарата "Ивермектин". България е първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване", заяви шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Опити на препарата се провеждат в Бразилия, Испания и други държави. Към края на юли ще да има повече информация", добави Богдан Кирилов.

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи още министър Ананиев.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Снимка: БТА

Той каза още, че ежедневно се съобщава броят на заразените, включително и сред медицинските лица, но не се съгласи с твърдението, че броят им нараства.

"Числата на новите заразени са повод да се удължи епидемичната обстановка. Причина са и масовите мероприятия", каза здравният министър.

Ананиев подчерта, че спешните медици са оборудвани с всички предпазни средства и когато посещават адрес, те трябва да ги носят. Ако лицето обаче няма показатели за коронавирус, медиците не били длъжни.

"При положение, че не се подава цялата информация, е добре да ги носят. Назначил съм проверка за това дали има отказана линейка на починалия лекар от Спешна помощ", каза още министърът.

На въпрос, че някои тестове направени в държавна лаборатория дават положителни проби, а в частна дават отрицателни, проф. Тодор Кантарджиев заяви, че всяка една от болестите си има начин на тестване.

Той обясни, че, за да бъде регистриран случай на такъв болен, първо е нужно лекар по епидемични показания да каже, че има такъв пациент, а след това лабораторията да потвърди положителен тест.

На пресконференцията присъстваха здравният министър Кирил Ананиев и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски

Снимка: БТА

"Всеки пациент, за да се приеме, че е болен, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар", допълни още проф. Кантарджиев.

"Имаш ли положителен тест в регистрирана в България лаборатория, значи си положителен. 5 резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има една референтна лаборатория за проби за коронавирус", каза оещ Кантарджиев.

"Ако днес съм положителен, утре отрицателен, вярното е, че си положителен. Отрицателният резултат може да е недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване и транспортиране на материала и недоброжелателно взимане на материала. Заболяването не е толкова смъртоносно, зависи от приемника и придружаващите заболявания", допълни той.

Проф. Кантарджиев отбеляза още, че всеки положителен тест на заразен с коронавирус, не се брои като нов случай на заболяването в единната система.

"Хидроксихлорохинът бе един от препаратите, на които се възлагаха огромни надежди, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. - Препаратът се прилага в САЩ и редица европейски страни. СЗО спря опитите в лечението с него, а след това ги възстанови. СЗО дава общите насоки за лечение, разпространение и т.н. Най-добрите детайли са сайтовете като на Роберт Кох. Хидроксихлорохинът не е отхвърлен като препарат за лечение. За всяко ново заболяване има различни схеми, които могат да се напасват за лечението на един вирус", каза още той. Според ген. Мутафчийски търсенето на лечение е в цял свят. "Препаратът не може да се използва извън болнична обстановка. Дозата е такава, че може да увреди сърцето, особено ако е в комбинация с един друг препарат за лечението на COVID-19", подчерта още той.

Припомняме, че данните за последните 24 часа показват, че 63 са новите случаи на COVID-19 при направени 923 PCR теста.

Най-много са новите случаи в София - 23. Общият брой на заразените е 5 740, хоспитализираните са 458, като 28 са в интензивно отделение. Излекуваните са общо 2915 души, 17 от които през последното денонощие.

Починалите общо са 246, като за изминалото денонощие те са петима.

Лекарите, заразени с коронавируса, са общо 160, а медицински сестри - 164. Заразени са също 75 санитари, петима фелдшери и 44 души друг медицински персонал.