Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър разпореди днес министерството на правосъдието да извърши федерална аутопсия на тялото на 18-годишния чернокож младеж Майкъл Браун, който беше убит преди седмица от полицай в град Фъргюсън, щата Мисури, предаде Ройтерс. Независимата аутопсия, според говорител на Холдър, се налага поради "извънредните обстоятелства, свързани с този случай и по молба на семейството на Браун".

Вижте снимки >>>


В интервю за телевизия "Ей Би Си" губернаторът на Мисури Джей Никсън призна, че решението му да повери охраната на реда във Фъргюсън на щатската полиция е било грешка и е довело до обратен резултат, предаде БТА.

Никсън беше поканен да коментира вълненията във Фъргюсън, където снощи около 200 души отказаха да спазят обявения полицейски час и на полицията се наложи да използва сълзотворен газ и димни бомби. При акцията беше тежко ранен един човек, а седем души бяха арестувани.

Губернаторът на Мисури обаче подчерта, че отмяната на полицейския час във Фъргюсън зависи от действията на местното население.

Жителите на Фъргюсън протестираха срещу действията на полицията, която се опитва да овладее вълненията след убийството на 9 август на Майкъл Браун, застрелян при схватка с полицая Дарън Уилсън на излизане от магазин с открадната кутия пури.

От 21 000-те жители на града около 60 процента са чернокожи, а от 53-мата градски полицаи 47 са бели.

Губернаторът на щата Джей Никсън обяви извънредно положение и полицейски час във Фъргюсън след седмица на расово напрежение, протести и мародерства, последвали фаталния инцидент на 9 август.