1322 материала са изпратени в платформата Web Report, в рамките на досегашните шест издания на конкурса за чиста журналистика. Само за миналата година броят участници наближи 200, а изпратените за участие публикации бяха над 500. 

"През годините авторите стават все по-смели", констатира миналата година водещата на церемонията по връчване на наградите и лице на Dir.bg Рени Веселинова.

"С тази своя инициатива Dir.bg обединява във време на разделение конкурентни медии за каузата чиста журналистика. Разбира се, най-важните в този конкурс са участниците", казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Тази година, в рамките на седмото издание на конкурса, материали могат да се изпращат до 30 април 2024 г., като едно от важните изисквания е да са публикувани в периода 7 февруари 2023 г. до 30 април 2024 г. 

Участниците могат да изпращат материали в категориите Общество, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт, Истински истории. На церемонията по връчването на наградите по традиция ще бъдат обявени специалните награди на журито. В зависимост от подадените материали те могат да бъдат: Награди за фоторепортаж, видеорепортаж и подкаст, "Зелено перо", "Гореща точка", "Млад автор", "Журналистическо майсторство".

Категорията "Млад автор" е особено интригуваща сред прохождащите в журналистическата професия бъдещи колеги. Миналогодишният победител - ученик в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив Росен Разпопов, например впечатли журито със статията си, публикувана в Scoolmedia - "Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн", като лично проф. д-р Ефрем Ефремов го прикани да стане студент във факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски".  

Всички материали се оценяват от компетентно жури - водещи, сценаристи, продуценти, главни редактори и мн. др., доказани в своята област. 

ПОВЕЧЕ ЗА ЖУРИТО

Журналистите, които за седма поредна година се нагърбват с нелеката задача да изберат най-добрите материали от стотици изпратени, са добре познати на аудиторията с работата си във водещи медии: генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова (журналист и продуцент, БНТ), както и Анна Заркова (журналист и писател), Ива Дойчинова (програмен директор на Радио "Фокус"), Методи Владимиров (изпълнителен продуцент "Новини", NOVA) и Ваня Николова (журналист и сценарист). Оценката си за материалите ще дадат и Владимир Йончев (главен редактор на OFFNews.bg), Найден Тодоров (председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Ирина Велева (главен редактор "Мениджър Нюз"), Евгени Димитров (основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (директор "Корпоративни комуникации", А1), Николай Петров (старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР) и Александър Попов (главен редактор на Dnes.bg). 

Новите членове са главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и Никола Костадинов - главен редактор на Dir.bg.

Тази година в журито се включва и журналистът на bTV Новините и водещ на знаковото обзорно актуално предаване "120 минути" Светослав Иванов. "Най-важната задача пред истинските медии е да бъдат пазители", казва той в интервю за Dir.bg. Заявява го от позицията на впечатляващия си опит като журналист. 

Светослав Иванов

Снимка: bTV

Светослав Иванов е автор на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.  

Носител е на множество престижни награди, сред които "Робер Шуман" на Европейската комисия за разследването "Полумесец в Короната" за ислямистките движения в Лондон, награда от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за принос към телевизионната журналистика - "Златно перо" през 2016 г., трикратно е обявен за "Репортер на годината" от колегите си в bTV - през 2008, 2009 г. и 2012г. През 2018г. взима награда от медийния конкурс "Светове и цветове" в категория "Телевизия" за цялостен обществен отзвук от изданията на предаването. През 2021 г. Светослав Иванов заслужи голямата награда за цялостен принос "Даниела Сеизова - В името на живота", както и отличие за висока езикова култура от Софийския университет.

Завършва Софийски университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Журналистика". Специализирал е в Организацията на Обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 г., а през 2018 г. завършва специализирана програма по "Negotiation Mastery" (Майсторство в преговорите) в Harvard Business School. Журналистическата му кариера започва в "Дарик" радио, където е репортер и водещ. 

Светослав Иванов представя на зрителите на bTV ексклузивни срещи с хора от цял свят като Сесилия Саркози, Лех Валенса, Виктор Юшченко, Ахмет Давотоглу, бившият директор на ЦРУ Джеймс Уулси, бившият агент на КГБ Михаил Любимов, Рибал ал Асад, Ричард Брансън, Джордан Белфърт и много други. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британския вестник "The Independent". 

Автор е на хитовия сборник "Там, където загинаха дърветата" (2015) с пътеписи от най-горещите точки на света. Книгата влиза в класацията на най-продаваните книги в България през 2015-та година. Втората книга на Светослав Иванов - "Чудовища и будители" (2017) - събира 75 коментара от мини рубриката му, в която в началото на всяко предаване коментира най-интересните теми от седмицата. 

Светослав Иванов е автор и на филмите: "Бегълци в Лондон", "Пътят след София", "Иран на Хомейни", "Либия преди и след Кадафи", "Защо тъгува Ратко Младич", "Ромео и Жулиета от Близкия Изток" и други.

Кирил Вълчев

Снимка: Петър Йорданов

Сред добре познатите имена в журито и тази година е генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Отчитайки, че работещите в медии са в непрекъснати условия на конкуренция, пред Dir.bg миналата година той отбеляза: 

"Вижте колко хубаво става да можеш да кажеш на някой друг, че е добър в нещо. Българите обикновено не можем да кажем "Браво!". "Вие в Dir.bg правите нещо, което рядко се случва в България и не са много сферите, в които това се случва - журналисти оценяват журналисти".  

До името на Кирил Вълчев също стои впечатляваща биография и значителен опит. Той е роден на 24 май 1973 г. в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ". Магистър е по право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1995 г. е завършил професионален курс по радио-мениджмънт в "Дойче Веле" в Кьолн, Германия. През 2000 г. е стипендиант в Програмата за европейски лидери на "Джърман Маршъл Фонд" в САЩ.

Изкарал е и стаж (през 2003 г.) в Българската секция на "Би Би Си" в Лондон, Великобритания. Дългогодишен автор и водещ е на обзорните публицистични предавания "Седмицата" (от 1994 г.) и "Годината" (от 1996 г.) по Дарик радио. Пътешественик - посетил 182 от 193 държави, които са членове на Организацията на обединените нации (ООН), както и всички континенти.

От 2000 г. до 2004 г. е хоноруван асистент по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 2005 г. е управляващ съдружник на адвокатско дружество, специализирано в областта на медиите и интелектуалната собственост. Консултира медии, театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, индивидуални творци и артисти. От 2005 г. е секретар на Управителния съвет и постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Съюза на българските национални електронни медии (СБНЕМ) - сдружение на БТА, БНТ, БНР, БТВ, Нова телевизия и Дарик радио. През 2019 г. - 2020 г. е член на експертната група за промени в Закона за радиото и телевизията към Комисията по културата и медиите на Народното събрание. Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите.

Като адвокат в областта на правото на интелектуалната собственост и медиите Кирил Вълчев е участвал активно в живота на БТА като юридически консултант. През 2003 г. и 2011 г. Вълчев е правен консултант при изготвянето на проект на Закон за БТА (в края на 2011 г. законът е приет от Народното събрание). От 1993 г. до 1995 г. е работил в Редакция "Информация за чужбина" на БТА. Той е и участник и модератор на дискусии на Световните срещи на българските медии, организирани от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

На 27 януари 2021 г. е избран от 44-ото НС на Република България за генерален директор на БТА.

Евгения Атанасова-Тенева

Снимка: Петър Йорданов

"През цялото това време мога да кажа без да преувеличавам, че виждам градация. Макар че понякога журналистите, а и обществото, се усъмняваме в качеството на журналистиката, тук виждаме най-доброто и много ясно можем да направим сравнение. Затова и аз мисля, че има много голям смисъл да се правят такива журналистически конкурси, защото това е един преглед на всичко, което е произведено".

Това пък са думи на продуцентa и журналист от БНТ Евгения Атанасова-Тенева, която вече няколко години е част от компетентното жури в Web Report. 

Евгения Атанасова-Тенева е автор и водещ на публицистични предавания, документални филми и статии. Магистър по журналистика в СУ"Св. Климент Охридски" и докторант по изкуствознание в Националната Художествена Академия. Специализирала е в Ройтерс и ВВС, ООН и др.

В началото на кариерата си работи в новинарските емисии на националната телевизия. Следва работата й като репортер и водещ в седмичното обзорно предаване "Панорама". През годините в БНТ е един от титулярите на ежедневното обзорно предаване "Екип 4", автор на ток-шоуто "Вижте кой...". От 2017 г. тя е създател и водещ и на предаването за международна политика "Светът е седем". През последните години Евгения е и главен продуцент в БНТ.

Отразявала е събития като войната в Босна и Близкия Изток, прехода и присъединяването към ЕС и НАТО на страните от Централна и Източна Европа. Автор е на интервюта със световни политици, сред които Лорънс Игълбъргър, Манфред Вьорнер, Сергей Ястърбжемски, Тансу Чилер, Вук Драшкович и други. Сценарист е на множество документални филми, носители на награди на български и международни фестивали.

От 2005 г. отблизо следи и представя на българската публика творчеството на най-известния творец от български произход - Христо Явашев - Кристо, с когото се е срещала и разговаряла многократно. Автор е на няколко документални филма за него и на книга, посветена на проекта "Плаващите кейове" - "Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове".

Ваня Николова

Снимка: Студио KARE/Dir.bg

"Автоцензурата е нещо като доброволна ампутация - сякаш си режеш част от тялото. Тя е по-страшна и от цензурата. Но има отделни медии, хора, сайтове, които се опитват да си вършат работата успешно... Аз не смятам, че журналистиката е нещо, с което да си вадиш хляба - тя е мисия, нещо като лекарската професия".

Така сценаристът и журналист Ваня Николова, извоювала си име на безкомпромисен професионалист през годините, аргументира необходимостта от конкурс като Web Report, чиято основна мисия е отстояване на чистата журналистика - проверената информация, говоренето с факти, неудобните истини.

Макар да няма нужда от представяне, поглеждаме към експертизата, която стои зад нея. Ваня Николова завършва история в Софийски университет "Св. Климент Охридски". От 2000 г. работи като сценарист на популярното телевизионно предаване "Сблъсък".

От 2006 до 2009 г. оглавява българската редакция на италианското мъжко списание "Макс", което се отличаваше с интересните си и често пъти скандални интервюта, анализи и репортажи.

Ваня е съсценарист на документалния филм "Млади сърца" (реж. Светослав Драганов), който е носител на Prix Europa 2003.

През 2010 г. Ваня Николова става част от сценарния екип на хитовата криминална поредица на БНТ "Под прикритие" и главен сценарист на нейния втори сезон.

Малко по-късно тя разработва и първите два сезона на сериала "Връзки" излъчван по bTV и FOX.

Анна Заркова

Снимка: БТА

"Новина е нещо, което някой не иска да се публикува", споделя преди време журналистката и писателка Анна Заркова, която от години е част от компетентното жури в конкурса Web Report. Тя е категорична: 

"Добрата журналистика си личи първо по това, че предлага на читателя, слушателя и зрителя не само цитати, преразкази или коментари на нещо - вярно или невярно, умно или глупаво - което някой някъде е казал от дадената му политическа или друга трибуна. Добрата журналистика не е доставчик на фрази. Тя е неуморен издирвач и събирач на информация за обществено значими факти и събития, които са посочени, потвърдени, проверени и обяснени поне от два или три независими един от друг източника". 

Анна Заркова е повече от добре позната в журналистическите среди. Тя е главен секретар на Съюза на българските журналисти. Носителка на "Кристалния орел" - голямата награда за кураж на Международния съюз на журналистите (Вашингтон, 2000) и на Златното перо - Почетния знак на Съюза на българските журналисти (София, 2020).

Анна Заркова е дългогодишен репортер, отговорен редактор и коментатор на вестник "Труд". Авторка е на трилогията "Големите убийства" и други документални книги - "Изгаряне", " От Вапцаров до Живков и останалите", "Българската мафия, както я видях" и "Главните прокурори - от Татарчев до Гешев".

За колорита на журито в конкурса за чиста журналистика и тази година допринася един от най-разпознаваемите гласове в българския радио ефир - Ива Дойчинова. Дългогодишният журналист с ярка позиция казва: 

"За да разберем какво се случва в момента, трябва да се отнасяме много критично към събитията, да наблюдаваме какво показват различните медии. Дезинформацията е един от най-големите проблеми на журналистиката в момента. Тя вече е оръжие, а не просто алгоритъм на Фейсбук". 

Ива Дойчинова

Снимка: Петър Йорданов

Това според нея е една от водещите причини истината в днешния свят на дезинформация да се отстоява с конкурси, като организирания от Dir.bg Web Report. 

Самата Дойчинова също няма нужда от представяне, защото едва ли има човек в България, който да не е проследил пътя на разпознаваемия ѝ глас в радиоефира.

Тя започва своя професионален път в радиожурналистиката в програма "Хоризонт" на БНР. Впоследствие работи в първото частно Радио ФМ+ и в продължение на 14 години е водеща на предаванията "Трамвай желание", "Ива и Джон" и "Закуска с Ива". 

От 2000 до 2006 г. Ива Дойчинова е "Програмен мениджър" на петте основни екипа на частната медия: София, Бургас, Варна, Благоевград и Стара Загора.

Следва крачка към телевизията и през 2006 г. Ива се присъединява към сутрешния екип на БНТ в "Денят започва". Води теми, свързани с образование, екология, здраве и културната част на блока.

От 2007 до 2011 г. е част от екипа на bTV и води предаванията "Часът на мама" и "Денят е прекрасен".

В телевизионния ѝ опит още са: "Хит - 1", първото музикално риалити на БНТ, "Искам работа" по NOVA и "Супердоктор" по България Он Ер. Била е водещ и на политическо риалити - "Обещанието" на БНТ. Професионалният път минава и през директорското място в Радио "София", БНР, а в момента е програмен директор на радио "Фокус". 

Освен всичко това, Дойчинова е основател на кампанията "Будител на годината", посланик е на UNICEF в кампанията "Един пакет, една ваксина", посветен на борбата срещу тетануса в най-бедните страни по света.

Ива Дойчинова е омъжена и има две дъщери.

Методи Владимиров

Снимка: NOVA

"Добрата журналистика винаги се отличава - ярко, различно и дори странно. Истината е, че това я прави качествена. Журналистика, която отговаря на основни принципи като обективност, достоверност, задълбочена проверка на информацията и качество на материала. Важна роля играе и любопитството на журналистите - желанието да научиш и прочетеш всичко по темата, за да може да направиш най-добрия репортаж. Може би морето от информация също помага на качествената журналистическа "капка" да се отличи рано или късно".

Думите са на Методи Владимиров, който също вече от няколко години е част от компетентното жури в конкурса са чиста журналистика на Dir.bg.  

Методи Владимиров е изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA телевизия. Присъединява се към екипа на NOVA през 2017 година. Преди това е бил част от екипа на две от националите телевизии.

Професионалният му път започва през 2013 година. Той отразява едни от най-горещите събития на световната сцена. Като специален пратеник е следил протестите в Румъния и Македония, бежанската криза в Гърция, анексирането на Крим, терористичните атентати на стария континент, опита за държавен преврат в Турция, както и редица природни бедствията, пред които се изправи Европа през годините.

В ежедневната си работа Методи следи теми, свързани с финансите на българите, енергетиката и икономиката. Роден е в София и е дипломиран магистър със специалност "Продуцентство и културни индустрии" и бакалавър по "Журналистика и масмедии". Определя себе си като упорит късметлия. Телевизията е не само негова страст, но и голяма отговорност. 

Николай Петров

Снимки: БНР/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg
 

Като част от журито в конкурса Web Report радиожурналистът с опит от над четвърт век Николай Петров казва: "По-важно е да си прав, отколкото пръв. Проверката на фактите е новият индикатор, по който отговорната медия ще се отличава от дезинформационните канали". 

По-голямата част от досегашния професионален път на Николай Петров е посветена на Българското национално радио, където е старши редактор и водещ на новинарски емисии в програма "Хоризонт".

Там започва да работи през 1998 г. още като студент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Високо цени и уменията, придобити в новинарското "Инфорадио" като отговорен редактор и водещ.

Носител е на наградата на БНР за радиожурналистика "Сирак Скитник" и на отличието "Златен глас" на името на Надежда Дженева. Преподавател е в Радиоакадемията на БНР. Отличаван е с грамота от Софийския университет за висока езикова култура в ефир.

"Казаха го по радиото, значи е така", е една от най-удовлетворяващите слушателски реакции, които Николай казва, че е чувал. Надява се такива отзиви да важат за всички видове медии и платформи. 

Колаж: Траяна Генчева

Вече няколко години част от журито на Web Report e и Ирина Велева, главен редактор на новинарския сайт с бизнес насоченост "Мениджър нюз" от създаването му през 2009 г. до днес. Онлайн изданието е част от групата "МИТ Прес" ООД, която стои и зад най-авторитетното бизнес списание в България "Мениджър".

Ирина има дългогодишен професионален опит в журналистиката на различни позиции. Започва кариерата си през 1992 г. като част от екипа, създал едно от най-модерните по това време периодични издания, в. "Стандарт".

10 години от професионалното ѝ израстване са свързани със "Синият Стандарт" като репортер, редактор на новини и шеф на отдел "Вътрешна информация". Впоследствие става главен редактор и автор на идейната концепция на списание "По-здрави", което развива в продължение на 7 години до популярен и разпознаваем бранд на пазара на печатни издания у нас.

През 2008 г. става част от журналистическия екип на "МИТ Прес"OOД, първоначално като главен редактор на две специални допълнителни издания под шапката на "Мениджър" - "Бизнес профил" и "MODERNITY", след което отново се завръща към оперативната журналистика, начело на "Мениджър нюз".

Владимир Йончев

Снимка: Стопкадър "Директно в новините"/Dir.bg

Оценката си за стотиците материали, които очакваме и тази година, ще даде главният редактор на OFFNews.bgи Владимир Йончев, познат с острото си перо и откровен изказ. 

Освен издател и главен редактор на сайта OFFNews.bg, Йончев е бил и главен редактор на вестник "Телеграф", репортер и редактор във вестниците "Стандарт" и "Новинар".

Преди да се насочи към журналистиката, завършва Класическата гимназия и Философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Носител на наградата "Черноризец Храбър" за разследване през 2006 г.

Александър Попов

Снимки: Личен архив/iStock by Getty Images

Когато говорим за онлайн издания, в днешно време там като че ли води една от най-ожесточените конкуренции на пазара на медии - за бързина, точност, обективност, начин на списване. Не така обаче стоят нещата в конкурса за чиста журналистика, където иначе конкурентни медии застават една до друга в интерес на истината и обективността. 

Така редом до колегите си главни редактори застава и Александър Попов, когато аудиторията познава от Dnes.bg.  

Александър Попов завършва ЕТУ - "Електронни системи" (сега ТУЕС) и УНСС. Започва журналистическата си кариера в агенция Балкан през 1998 г.

През 2010 г. се присъединява към Investor Media Group като главен редактор на mp3.bg, същата година става част от екипа на Dnes.bg като редактор.

През 2015 г. е назначен за зам.-главен редактор на сайта, а от февруари 2019 г. е главен редактор.

Найден Тодоров

Снимка: Петър Йорданов

Спортът е голяма част от онова, което ни заобикаля и почти буквално е нещото, без което не можем. Затова съвсем логично в журито е важно да присъства и компетентен в областта представител на българските журналисти. 

Найден Тодоров е председател на Българската асоциация на спортните журналисти. 

Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Още в първата си година като студент започва и журналистическия си път в тръгващата през 2001 г. първа спортна радиостанция в българския ефир - радио "Спорт".

Част е от екипа, започнал да списва вестник "Тема Спорт" през август 2005 г. В същото време коментира редица футболни мачове по БНТ, а преди това е коментатор и на срещи от английската Висша лига по ББТ. От 2008 г. е част от спортния отдел на вестник "24 часа".

Евгени Димитров

Снимка: Петър Йорданов

Много често една снимка може да разкаже дори повече от хиляди думи. За Евгени Димитров това е повече от добре известно и самият той години наред разказва истории чрез фотографии. За поредна година той е част от компетентното жури на Web Report. Опитното му око е нужно не само за фоторепортажите, които участниците изпращат, но и за видео репортажите, в които всеки кадър в повече или по-малко могат да променят разказваната история. 

Евгени Димитров e фотожурналист, основател и собственик на агенция "Булфото" - една от водещите на пазара на фотоновини у нас.

От него и агенцията са произлезли много знакови снимки през последните две десетилетия. Евгени Димитров е инициатор на различни кампании за медийно популяризиране и спасяване на културното наследство и автор на интересни изложби.

Той е сред учредителите на Асоциацията на професионалните фотографи в България, която само за две години успя стигне до участие в законодателните промени, свързани с работата на фоторепортерите и GDPR.

Илияна Захариева

Снимка: Петър Йорданов

В ерата на дигитализацията, в която всичко се случва онлайн, за къде сме без комуникации. И тази година в Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1, е част от журито на конкурса за чиста журналистика. 

Захариева отговаря за всички комуникационни дейности на компанията, насочени към обществото и служителите. Дирекция "Корпоративни комуникации" обединява управлението на публичните комуникации, традиционни и социални медии, организацията на спонсорства и събития, програмите за корпоративна социална отговорност и вътрешните комуникации на телекома.

Илияна Захариева има почти 20 години опит в сферата на корпоративните комуникации, връзките с обществеността, маркетинга и рекламата.

Тя се присъединява към екипа на А1 от Пощенска банка, където е ръководила корпоративните комуникации на компанията в последните шест години.

Преди да стане част от Пощенска банка през август 2007 година, госпожа Захариева е отговаряла за рекламата и връзките с обществеността последователно за Хеброс банк, HVB Bank Biochim и Уникредит Булбанк. Работата си в областта на корпоративните комуникации започва в KPMG през 1999 година.

Тя има диплома от Chartered Institute of Marketing, London, London School of Public Relations, както и магистърска степен от Факултета за нови и класически филологии и Факултета по славянски филологии на Софийския университет в София.

Никола Костадинов

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

От представителите на Dir.bg тази година в журито се включва главният редактор на портала Никола Костадинов.

Той завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Културогия.

Започва журналистическата си кариера като външен автор във в. "Сега". През 2006 г. се отдава напълно на web журналистиката. Бил е главен редактор на няколко онлайн издания. От 2018 г. е главен редактор на Dir.bg.

За конкурса Web Report той казва: 

"Основната ни цел е да покажем, че създаването на качествено съдържание от български медии все още е възможно и трябва да се превърне в приоритет. Важно е да поощрим обективната журналистика. Търсим онези автори, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, правят разлика между новина и коментар, боравят с факти и търсят различните гледни точки".

Изисквания и допълнителна информация за участие:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор. 
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".