Да помогнем на зрители, читатели и слушатели да разграничават важното, стойностното и най-вече вярното в българската журналистика - това е една от целите на тазгодишното, шесто поред, издание на конкурса Web Report, чийто слогън е "Когато авторите говорят с факти". Кандидатстването продължава до 21 април, а водещата на "Матине" и лице на Dir.bg Рени Веселинова разкри в студиото на "Денят започва" по БНТ някои от основните моменти в конкурса тази година. 

Един от тях е нелеката работа, която журито има да свърши. 

"Обемът материали, които журито трябва да изчете, е огромен, тъй като до момента те са над 400. Работата наистина е тежка и изисква много концентрация от страна на оценяващите, защото това са материали на най-различни теми. Не е лесно да четеш за икономика, след това да минеш на култура и изкуство, след това спорт, а после да изгледаш видео репортаж и да чуеш аудиоподкаст. Затова и конкурсът продължава дълго, тоест материалите се събират в продължение на месеци, за да може да се постигне и нужната концентрация на журито".


Вижте как да кандидатствате за Web Report - Конкурсът за чиста журналистика, организиран от Dir.bg.


Водещият от БНТ Симеон Иванов определи журито като "впечатляващо". То включва представители на различни медии. Част от него са генералният директор на БТА Кирил Вълчев, програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова, Антон Хекимян - директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group, Евгения Атанасова-Тенева - журналист и продуцент в БНТ, Методи Владимиров - водещ и продуцент в NOVA, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт" в БНР, журналистът и писател Анна Заркова, председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, журналистът и сценарист Ваня Николова, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, главният редактор на Dnes.bg Александър Попов, Владимир Жеглов - основател на Dir.bg, Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1, Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", и Ирина Велева - главен редактор "Мениджър нюз". 

Dir.bg сме много щастливи от факта, че журито успя да създаде много здравословна конкурентна среда, която стъпва на взаимна подкрепа, на взаимопомощ, а не се уповава на противопоставяне, както се случва обикновено, когато има конкуренция", подчерта Веселинова. Тя повтори и критериите, по които се оценяват материалите, и открои като важен такъв майсторството на словото и това да се използва правилно българският език, тоест грамотно и разнообразно. 

"Важно е да се ползват и различни източници, независими един от друг, да бъдат цитирани. Немалък критерий е и темата да има голяма обществена значимост и да се отнася за възможно най-голям брой хора".

Всеки автор сам може да номинира материала си за участие, като според Рени Веселинова "сантименталното чувство към собствените материали на всеки автор" в случая не е проблем, тъй като именно тук идва мястото на журито: "да прецени кои са онези материали, които заслужават да бъдат наградени и отличени, показани още веднъж в публичното пространство като пример за добра журналистика".

На въпрос объркани ли сме в концепцията за качествена журналистика, водещата от Dir.bg каза, че не мисли така, като се позовава на наблюденията си от тазгодишното издание на Web Report: 

"Все по-лесно в нашата гилдия "напипваме" добре свършената работа. Това е и една от основните мисии на конкурса - да даде добрия пример и да помогне на аудиторията да си създаде правилна оценка как да разпознава истинските новини и добре свършената работа на журналистите".

Качествената журналистика според нея се постига, като се следват основните стъпки, които всеки един журналист би трябвало да следва. 

"Живеем в много дигитализиран свят, в който човек може да намери каква ли не информация в собствения си телефон. Затова е важно да помогнем на аудиторията ни да разграничава важното, стойностното и най-вече вярното. Затова и слоганът на Web Report за поредна година е "Когато авторите говорят с факти", защото когато говорим за журналистика и за новини, фактите са в основата и не би трябвало да има каквото и да е съмнение". 

От категориите, в които колеги могат да участват - Общество, Технологии и иновации, Икономика, Култура и изкуство, Рени Веселинова открои като любима и на жури, и на участници Истински истории. 

"Там авторите разказват по-скоро човешката история и тя обикновено е най-вълнуваща, защото хората най-лесно се припознават в нея".

Водещата на "Денят започва" Христина Христова пък подчерта, че пътят до добре свършената работа на журналиста понякога е много дълъг - например зад двеминутен репортаж може да стоят два месеца работа. И попита получава ли авторът непременно своето "браво" и нужна ли е награда за този труд? 

"Смятам, че е нужно, да. И това е нещо, което Web Report успява да постигне", категорична е Веселинова. 

"Присъствам на церемониите всяка година и атмосферата, която се заражда у самите автори и журналисти, е невероятна. Тя им дава изключително силен тласък след това да продължат не само по същия начин, но още по-съсредоточено и още по-почетно да вършат работата си". 

Освен това Web Report предлага и награда за млад автор, което също е много ценно, според Рени Веселинова, "защото ние трябва да дадем пример на колегите след нас, че има смисъл и не е само статистиката за ниските ни позиции по отношение на свободата на словото у нас". 

"Напротив има медии и автори, които знаят как да си вършат работата, и смятам, че колкото повече ги показваме, поощряваме и награждаваме, толкова по-добре би било за всички. През годините авторите стават все по-смели не само да стъпват на факти и проверена информация, но и да я анализират, да я преведат на разбираем за аудиторията език". 

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Участвай в Web Report 2023!

От 2018 година насам Dir.bg организира конкурса Web Report, който има за цел да награди и да разкаже за качествената, почтена и отговорна журналистика. Всяко следващо издание обединява журналистическата общност в борбата за истинската и качествена публицистична дейност. Вярваме, че свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео.

Платформата WebReport приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор. Наградата за всяко първо място е парична премия от 1000 лв.

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas RegalDevin, Arteks Engineering